TASARRUFUN ADI İHALENİN TADI VAR!
EKONOMİ4 Ağustos 2024 günü EKAP kayıtlarında ilanı gördüm. Ve hemen dosyaları indirdim. İncelemeye koyuldum. İhale 2024/876129 kayıt numaralı, “2024 yılı gençlik Kampları için Otobüs Kiralama Hizmeti” alımı işi idi. 14.08.2024 10:30 da bu ihale yapılacak idi. Dosyayı incelerken işin AÇIK olarak yapıldığını E ihale olarak gerçekleştirileceğini, ancak o sıralarda benzer işlerin DOĞRUDAN TEMİN METODU ile sık sık alındığını gördüm. Haberin detayı aşağıda:
Mersin GSB de sık sık başvurulan DOĞRUDAN TEMİN- PAZARLIKLI ALIM ihale metodu Ankara’daki makam sahiplerinin de umurunda olmadı. Hele ki, Mersin’e sahip çıktığını söyleyen mevcut MİLLETVEKİLİ ve diğer siyasilerinde umurunda olmadı. Harcanan paranın BEYTÜLMAL olduğu, tüysüz yetimlerin hakkının olduğu devlet kasası olduğunu unutsalar da, bizler unutmadık, unutmayacağız. Bugün saat 19.07 itibariyle EKAP tan almış olduğumuz ekran görüntüsü aşağıda.
Ne diyor?
"İhale Tekliflere Kapalı, Teklifler Değerlendiriliyor"
İhale günü KOMİSYON tam ve eksiksiz toplandı mı? Kamera kayıtlarınız var, gelen giden belli. Bu arada Komisyona yazdıklarınızın o an itibari ile nerede olduklarının tespiti de çok zor değil. İhale biriminde görevli personel kendi başına e ihale olduğu için teklifleri açma ve neticeleri belirlemeye yetkili mi? Bu kişiler KİK’in açtığı hangi eğitim seminerini bitirmişler, ihale ve alımlar konusunda hangi sertifikasyona sahipler, 4734 ve 4735 sayılı kanunu içeren tüm metni hiç okumuşlar mı, 5018 SAYILI KAMU MALİ YÖNETİMİ VE KONTROL KANUNU’nu okumuşlar mı, haberdarlar mı, Devletin mevzuat sistemi olan bu linkte bulunan https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=14742&MevzuatTur=7&MevzuatTertip=5 içerikten (ELEKTRONİK İHALE UYGULAMA YÖNETMELİĞİ) bilgileri var mı?
Bu yönetmeliğin 14.maddesinde: “İhale komisyonunun kurulması ve çalışma esasları” belirlenmiş, “İhale yetkilisi, ihaleyi gerçekleştirmek üzere Kanunun 6 ncı maddesi gereğince, ihale ilanı veya ön yeterlik ilanı ya da davet tarihini izleyen en geç üç gün içinde ihale komisyonunu oluşturur. İhale yetkilisi tarafından yedekleriyle birlikte görevlendirilen ihale komisyonu başkan ve üyeleri, görevlendirildikleri ihaleyle sınırlı olarak birinci fıkrada belirtilen süre içerisinde idare tarafından EKAP’ta tanımlanır. Her bir ihale komisyonu üyesine EKAP üzerinden görevli oldukları ihaleyle ilgili bilgilere ve ihale ve/veya ön yeterlik dokümanına erişim yetkisi verilir” denmektedir.
Bu ihalede TEKNİK ve İDARİ şartname ile ihale süreci ile ilgili İHALE KOMİSYONUNUN bilmesi gerekenler komisyon üyelerine verilmiş mi? Komisyon üyeleri bunları incelemiş mi?
5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunun “Kamu Zararı” başlıklı 71’inci maddesinin birinci fıkrası uyarınca kamu zararı, “kamu görevlilerinin kasıt, kusur veya ihmallerinden kaynaklanan mevzuata aykırı karar, işlem veya eylemleri sonucunda kamu kaynağında artışa engel veya eksilmeye neden olunması” şeklinde tanımlanmış olup bahse konu maddenin ikinci fıkrasının (g) bendinde ise, “Mevzuatında öngörülmediği halde ödeme yapılması” hususu kamu zararının belirlenmesinde esas alınacak kriterler arasında sayılmıştır.
Aynı kanunun “Hesap verme sorumluluğu” başlıklı Madde 8’de yer alan: “Her türlü kamu kaynağının elde edilmesi ve kullanılmasında görevli ve yetkili olanlar, kaynakların etkili, ekonomik, verimli ve hukuka uygun olarak elde edilmesinden, kullanılmasından, muhasebeleştirilmesinden, raporlanmasından ve kötüye kullanılmaması için gerekli önlemlerin alınmasından sorumludur ve yetkili kılınmış mercilere hesap vermek zorundadır” hükmünden haberdarlar mı?! İhale komisyonlarına aldıklarınız ve ihale birimlerinde çalışan İŞÇİ kökenli ve memur kökenli olanların bu yasal zorunluluklardan haberi var mı? İhale yapılıyor kimse yok, oradaki görevli nasılsa e ihale deyip teklifleri kendi açıp, komisyon toplanmış gibi karara bağlayıp sonradan imzaya açabilir mi?
Geliyorum teknik şartnameye. Teknik şartname 8 adet A 4 sayfası. Her zaman olduğu gibi birileri bunu bilgisayar ortamında hazırlamış, CAFER BOZKURT kaşesi basılıp üzeri imzalanarak işleme alınmış. İşte o görüntüler:
Bu teknik şartnameyi ihale komisyonuna yazılan kaç kişi inceledi ve okudu?
Birde ekine Güzergâh listesi tablosu konmuş, aşağıda:
Şimdi gelelim bu AÇIK ihale süreci başlatıldığında ve sürecin bu ana kadar geldiği dönemde, kaç adet benzer ihale DOĞRUDAN TEMİN metodu ile almışlar, almaya devam etmişler?
1- 24DT1075019 numaralı ihale ile, "Gençlik Kampları Uygulama Talimatı kapsamında Kastamonu ve Afyon Gençlik kampına katılacakların ulaşımlarının sağlanması amacıyla araç kiralama hizmet alımı işi" ni 13.8.2024 günü sözleşme imzalayarak MERSİN AKGÜL TURİZM OTO KİRALAMA SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ ne 542.180,00 TRY bedelle KDV hariç vermişler.
2- 24DT1074936 numaralı ihale ile "Gençlik Kampları Uygulama Talimatı kapsamında Aydın Gençlik kampına katılacakların ulaşımlarının sağlanması amacıyla araç kiralama hizmet alımı işi" ni ASİ TURİZM SEYAHAT TAŞIMACILIK TİCARET LTD.ŞTİ. ne 13.8.2024 günü 336.220,00 TRY bedel ile sözleşme imzalayıp KDV hariç vermişler.
3- 24DT1074839 ihale kaydı ile, "Gençlik Kampları Uygulama Talimatı Manisa (Şehzadeler ve Kula) Kampına katılacakların ulaşımlarının sağlanması amacıyla araç kiralama hizmet alımı işi" ni EFELEASE ULUSLARARASI TAŞIMACILIK LİMİTED ŞİRKETİnden 13.8.2024 günü 619.360,00 TRY bedel ile KDV hariç vermişler.
4- 24DT991641 ihala numarası ile "Gençlik Faaliyetleri kapsamında Bursa ve Aydın Gençlik Kamplarına katılacaklar için araç kiralama hizmeti alımı" işini EFELEASE ULUSLARARASI TAŞIMACILIK LİMİTED ŞİRKETİ nden 19.7.2024 günü 620.700,00 TRY kdv hariç bedelle vermişler.
5- 24DT991506 ihale numarası ile "Yenişehir Gençlik Merkezinden Çanakkale Kampına katılacaklar için araç kiralama hizmet alımı işi" ni MERSİN AKGÜL TURİZM OTO KİRALAMA SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ’nden .19.7.2024 günü kdv hariç 539.000,00 TRY bedelle vermişler.
6- 24DT939040 ihale numarası ile "Mersin Gençlik Merkezinden Tekirdağ Kampına katılacakların ulaşımlarının sağlanması amacıyla araç kiralama işi" ni MERSİN AKGÜL TURİZM OTO KİRALAMA SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ’nden 12.7.2024 gün 506.000,00 TRY kdv hariç vermişler.
7- 24DT931315 ihale numarası ile "Tarsus Gençlik Merkeziden Tekirdağ Kampına katılacaklar için araç kiralama işi" ni EFELEASE ULUSLARARASI TAŞIMACILIK LİMİTED ŞİRKETİ nden 12.7.2024 günü kdv hariç 491.200,00 TRY vermişler.
8- 24DT929078 ihale numarası ile Gençlik Kampları faaliyetleri kapsamında Aydın ve Afyon Kampına katılacaklar için araç kiralama hizmet alımı işini ASİ TURİZM SEYAHAT TAŞIMACILIK TİCARET LTD.ŞTİ. nden 12.7.2024 günü kdv hariç 588.600,00 TRY vermişler.
9- 24DT928780 ihale numarası ile "Gençlik Kampları kapsamında Bursa ve Samsun Kampına katılacakların ulaşımlarının sağlanması amacıyla araç kiralama hizmet alımı işini EFELEASE ULUSLARARASI TAŞIMACILIK LİMİTED ŞİRKETİ nden 12.7.2024 günü kdv hariç 618.700,00 TRY bedelle vermişler.
Anlayacağınız GENÇLİK KAMPLARINDAKİ gençler buralarda kamp yapıyorlar, birde başkaca illere araçlar ile geziye yâda konaklamaya gönderiliyorlar. Az buz rakamlar değil. Senin benim vergilerim ile dolan, şehidin ve tüysüz yetimin hakkı olan BAYTÜLMAL dediğimiz devlet kesesinden. Anlayacağınız Mersin’de TASARRUFUN “ADI”, BU İŞLERİN İSE “TADI” VAR!!!
Alan firmaları incelemeye alınız, aldınız mı? Kimdir bunlar, geçmişte ne iş yaparlardı, içlerinde geçmişte soruşturma geçirip kendisi yâda çok yakın akrabalarından ihale yasaklısı olan var mı? Neden yasaklanmışlar? Firmalarının adı ne imiş, sonra ne olmuş? Hiç incelenmiyor mu? Neden hep aynı işleri ve benzer işleri aynı kişi ve firmalar alıyorlar, bunun sebebi hikmeti nedir? Ve neden aynı günde aynı benzer ihaleler? (Alımların gün ve tarihlerine bakın)
Açık ihalenin onaya çıktığı gün 19.7.2024 günü. Bu günden sonra aynı içerikli doğrudan temin alım yapmak mevzuata ve vicdanlara uygun mu?
Gençlik kamplarında “organizasyon” adı ile yapılan kamp ihalelerinde rol alan görev alan ihale komisyonu üyeleriniz, kontrol ve muayene komisyonu üyeleriniz oradaki hizmeti fiilen her gün denetliyorlar mı? Orada bu görevlerini yerine getirirken kamera kayıtları yok mu?
Yurtların güvenlik birimi odasına kamera koyan idare, gençlik kamplarının her köşesine koyamıyor mu? Mutfağa, depoya, bu işleri teftiş ve değerlendirme yapan kontrol ve muayene esnasındaki alanlara kamera koymak zor mu? Neden hep bu kamp organizasyonları aynı firmaya veriliyor? Sebebi hikmeti ne?
ALLAH DEVLETE ve MİLLETE ZEVAL VERMESİN.
CEVAP HAKKINA SAYGILIYIZ.
Cevabı yazıda, adı geçen ilgilisi ve yetkilisi göndermesi gerekir.
Telefon ve iletişim bilgilerini koymayı unutmayınız.
CEVAP GÖNDERECEĞİNİZ e- posta ADRES:
batuhansezerhaberanaliz06@gmail.com
İlginizi Çekebilir
MBB’YE BAK, PAZARLIKTAN HİÇ VAZGEÇMİYOR
MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ “GÜVENLİK NETWORK VE UZAK LOKASYON YAPILANDIRMA HİZMET ALIMI” İŞİNİ PAZARLIKLA ALIR. VE MİKTARI OLDUKÇA BÜYÜK BİR İŞ… İŞTE DETAYLARI:
FESTİVAL İÇİN EPİZOT’A 1,3 MİLYON PARA…
MERSİN’İN YENİŞEHİR BELEDİYESİ FESTİVAL ORGANİZASYONU ADI ALTINDA İHALE YAPAR VE TAM TAMINI KDV HARİÇ 1,3 MİLYON PARA ÖDER. İŞTE DETAYLAR:
MBB'NİN İMAR İNŞAATI YİNE MİLYONLUK ARAÇ KİRALADI
Belediyelerin ve onlara bağlı iştiraklerin lüks ve şaşalı harcamaları bir türlü bitmiyor. Yürürlükte TASARRUF genelgeleri olmasına rağmen ve belediyelerin ekonomik durumları belli iken halen milyonluk araçlar kiralanıyor. İşte yeni bir kiralama…
Sakal şartı nedeniyle ihale iptal edildi
BİRGÜN'DEN İSMAİL ARI'NIN HABERİNE GÖRE: Yargıtay personel servisi ihalesinde, şoförlerin sakal bırakmasının yasak olduğu belirtip şoförlerin tıraş olmasını istedi. Bir firmanın şikâyetiyle Kamu İhale Kurulu servis ihalesinin iptaline karar verdi.