Türkiye'deki bazı Suriyeliler kutlama yapıyor: 'Artık bizim için gitme zamanı'
SİYASETFundanur Öztürk
Islıklar, halaylar, şarkılar ve tekbir getiren yüzlerce Suriyeli…
Suriye iç savaşından bu yana Ankara'da en çok Suriyeli mültecinin yaşadığı Altındağ'da hiç görülmemiş bir coşku yaşanıyor.
İlçedeki kutlamalar, sabahın erken saatlerinden beri sürüyor.
Konuştuğumuz Suriyeliler, geceden beri uyumadıklarını, an be an gelişmeleri takip ettiklerini ve en sonunda kendilerini kutlama için sokaklara attıklarını söylüyor.
Polisin kontrollü geçiş sağladığı ilçe meydanında coşku hiç azalmadan saatlerdir sürüyor.
Kadın, erkek, genç, yaşlı tüm Suriyelilerin ağzından aynı kelimeler dökülüyor: "Artık bizim için gitme zamanı."
Suriyeliler, ülkelerine dönecek olmayı sevinçle karşılıyor.
Konuştuğumuz hemen her Suriyeli, artık Suriye'nin dönmek için güvenli olduğunu, zaman içinde birçoğunun döneceğini söylüyor.
Ellerinde hem Türkiye hem de Suriye muhalefet bayrağı taşıyan iki gencin yanına gidiyorumz.
Hama'dan gelen 20'lerindeki Asif, "Çok mutluyum, hayatımda ilk defa bu kadar mutlu hissediyorum" diyor:
"Dün geceden beri uyumadık. Duygularımı kelimelerle ifade edemiyorum. Burada artık hiçkimse kalmayacak. Ülkemizdeki savaş bittiği için herkes şu anda dönmek istiyor. Türkiye'ye çok teşekkür ederiz."
Arkadaşı Halep'li Ayham da evinin ve işinin kendisini beklediğini söylüyor:
"Orada her şeyimiz var; evimiz, işimiz duruyor. Esad'ın zulmü yüzünden dönemiyorduk. Esad zaliminin elinden kaçmıştık. Kendi vatandaşlarımızı öldürmek istemediğimiz için ülkemizi bırakmak zorunda kalmıştık. Artık her şey bitti, dönüyoruz."
Halep'teki evinin yıkıldığını ve hiçbir şeyinin kalmadığını söyleyen Maher ise, "Olsun, gideceğiz ve her şeyi yeniden yapacağız" diyor.
Akıcı bir şekilde Türkçe konuşan 10 yaşındaki İslam ise, "Abla biz çok mutluyuz" diyerek araya giriyor:
"Erdoğan'a çok teşekkür ederiz, Türkiye'yi çok seviyorum. Bize çok yardım ettiler."
'Bir yıl içinde bütün Suriyeliler dönecek'
Ankara'daki Suriyeli göçmenler arasında saygı gören isimlerden olan Abu Hudeyfe, Altındağ'daki Suriyelilerin önündeki yolu şöyle açıklıyor:
"İlk talebimiz Suriye'nin hepimiz için güvenli olmasıydı. Suriye'de güven tahsis edildikten sonra; elektrik su vb. altyapı hizmetleri de sağlandığında, adım adım Suriyeliler vatanına dönecek. Bana göre bir yıl içinde bütün Suriyeliler Suriye'ye geri dönecek."
Ankara'nın yanı sıra İstanbul, Hatay, Kilis, Şanlıurfa gibi Suriyelilerin yoğun yaşadığı kentlerden de benzer kutlama haberleri geldi.
Suriye'nin Şişli'deki İstanbul Başkonsolosluğu önünde toplananlar oldu.
Binanın balkonundaki Esed yönetimine ait bayrak indirildi.
Suriye'de 2011 yılında başlayan iç savaşın ardından milyonlarca kişi Türkiye'ye geldi.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 Kasım'da yaptığı son açıklamada, Suriyelilerin sayısının 2 milyon 935 bin 742 olduğunu açıkladı.
İstanbul, ülkede en büyük Suriyeli nüfusuna sahip kent. Şehirde, 500 bin civarında geçici koruma statüsünde Suriyeli yaşıyor.
İstanbul'u Gaziantep, Şanlıurfa, Hatay, Adana, Mersin, Bursa, Konya, İzmir ve Ankara takip ediyor.
Türkiye'de en az Suriyelinin yaşadığı kent ise sadece sekiz Suriyeliyi barındıran Hakkari.
Yine en az Suriyelinin yaşadığı kentlerden Tunceli'de 28, Bayburt'ta 34, Iğdır'da 63, Artvin'de 75 Suriyeli ikamet ediyor.
HABER VE KAYNAK: BBC.TÜRKÇE
https://www.bbc.com/turkce/articles/c8dq9p99drmo
İlginizi Çekebilir
ERDOGAN: “Terör, hukukun ve demokrasinin düşmanıdır”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Mardin 8. Olağan İl Kongresi’nde yaptığı konuşmada, “Bölücü örgütün demokrasinin sağladığı imkânları kullanarak şehirlerimize ve belediyelerimize çökmesine de izin vermedik. Şunu bir defa herkesin kabul etmesi lazım; terör, özgürlüğün, hukukun ve demokrasinin düşmanıdır. Demokrasi ile terör aynı kapta bir arada bulunmaz” dedi.
“Bölgemizde adil ve kalıcı bir barışın tesisi için, D-8 ülkeleri olarak daha fazla çaba harcamalıyız”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, D-8 Zirvesi kapsamında düzenlenen Filistin ve Lübnan'daki Duruma İlişkin Özel Oturum’da yaptığı konuşmada, “Filistin’in, Lübnan’ın ve Suriye’nin iç barışının sağlanması için yeni dinamiklerin geliştirilmesine öncülük etmeliyiz. Bölge ülkelerinin birbirlerinin iç işlerine karışmadan kendi aralarında güçlü bir dayanışma içine girmesi şüphesiz büyük önem taşıyor. Bu çerçevede, bölgemizde adil ve kalıcı bir barışın tesisi için, D-8 ülkeleri olarak hep birlikte daha fazla çaba harcamalıyız” dedi.
Türkiye'nin AB'den beklentileri ne kadar gerçekçi?
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in 17 Aralık'taki Ankara ziyareti hem zamanlaması hem de içeriği açısından dikkat çekti.
TEVFİK DİKER TEKRAR SESLENDİ: GENEL AF ARTIK ŞARTTIR
E.Hv,Yrby, E.Milletvekili, Yolsuzlukla Mücadele Derneği Kurucu Genel Başkanı, Araştırmacı Yazar Tevfik Diker, siyasilere tekraren seslendi: Toplumsal mutabakat, toplumsal kalkınma ve toplumsal barış adına bir genel af artık şart olmuştur…