UZMANLIK ULUFESİ
SAĞLIKHER ŞEYİN BAŞI SAĞLIK ADLI KÖŞEMİZDE YER ALAN YAZIDIR:
OKURLARIMIZDAN GELENLER...
Değerli okurumuz Sungur ALP, Ankara’dan yazıp e posta atmış.
Aynen yayına alıyorum. Bakın neler diyor. Aşağıda:
“... Sizler iyiki varsınız. BASIN, önemli bir işlev görüyor. Yazılarınızı devamlı okuyan bir SAĞLIK ÇALIŞANI olarak bende sizlere katkı sunmak istedim. Hani şu meşhur uzmanlık ve kadrolaşma işine açıklık getirdin diye...
“Sağlık Bakanlığı Taşra Teşkilatlarında UZMANLIK ULUFESİ”
Alman Düşünür, Sosyolog, ekonomist ve yönetim Uzmanı Max WEBER '1864-1920', otorite ve iktidar sahipleri, çıkar grupları ve egemen güçlerin kamu kaynaklarını keyfi şekilde kullanılmasının önüne geçebilmek için' bürokrasi teorisini' oluşturmuş ve bu kavram dünyada kabul görmüştür.
Bürokrasi kavramı; yazılı kurallar,yazışmalar, hiyerarşi, otoritesi ve en önemliside iş bölümü ve uzmanlaşmayı zorunlu kılmaktadır.
Bu gün ülkemizdeki Enerji, Milli Eğitim, Sanayi,Ticaret,Ulaştırma Bakanlıkları ile EPDK, SPK, RTÜK,gibi üst kurullar ve kamu kuruluşlarının çoğunda kariyer mesleği olan 'Uzman' kadrolarına yer verilmektedir. Peki bu kadroya alımlar yapılırken nasıl bir süreç işlemektedir?
1-KPSS sınavından 70 üzerinde puan almak. Uygulamada ise 90 üzerinde puan alanlar,ancak sıralamaya girebilmektedir.
2-Mülakat sınavı,
Bu iki sınavda başarılı olanlar ancak uzman yardımcısı ünvanına atanabilmektedirler. 2 yıl Uzman Yardımcısı olarak çalışan kişi, kurum amirlerinin görüşünü de olarak 'Uzmanlık Tezini' hazırlayıp, tezi yetkili kurul tarafından kabul edildikten sonra, uzmanlık yeterlilik yazılı ve sözlü sınavlarını da başarıyla geçmesi gerekmektedir.
Bitti mi? hayır.
Birde KPDS Kamu Personeli Dil sınavından 70 üzerinde puan aldıktan sonra uzmanlık kadrosuna atanabilmektedirler.
Gelelim Sağlık Bakanlığına;
Sağlık Bakanlığının taşra teşkilatlarında sözleşmeli olarak atanan uzmanlar, 2 kasım 2011 tarihinde RG yayınlanan 663 sayılı KHK ile oluşturulmuş kadrolardır. Biraz hafızamızı yenilersek 663 sayılı KHK ile Sağlık Bakanlığının Merkez ve Taşra Teşkilatları yeniden oluşturulmuş, merkez de bir çok genel müdürlük lağvedilerek yerine Kurum Başkanlıkları oluşturulmuştu. Taşra da ise; sağlık ve Halk Sağlığı Müdürlükleri ile Kamu Hastane Birlikleri kurulmuştu.
Bu Birliklerin kuruluş gerekçelerinde; Profosyonel yönetim, çağdaş işletme anlayışı, ekip çalışması,insan ve mali kaynakların verimli kullanılması gibi içi boş süslü laflar edilmişti.
İşte bu ucube KHK ile oluşturulan sistemin getirdiği insan kaynakları yönetiminde içi hiç bir zaman doldurulamayan kadrolar ihdas edilmiştir.
İşte o kadrolardan birisi de 'Uzman' kadrolarıdır.
Bu ucube sistem yürütülemeyince taşradaki teşkilat yapısında eski sisteme geri dönülmüş, Kamu Hastane Birliklerinden vazgeçilmesine rağmen, bu KHK, perde arkasında bir kadolaşma, yandaşa kadro tahsis etme çalışması olduğu içinde, uzmanlık, başkanlık gibi kadroların iptali yoluna gidilmemiştir.
Yazımızın başında diğer kamu kurum/ kuruluşlarında,uzmanlık atamalarının nasıl yapıldığını ayrıntıları ile açıkladık.
Peki bu atamalar Sağlık Bakanlığında nasıl yapılmaktadır???
Hepimizin bildiği gibi genelikle iş tecrübesi, yüksek lisansı sertifikalı eğitimleri yada daha önceki memuriyetindeki yöneticilik tecrübeleri gibi herhangi bir kritere bakmadan, lisans mezunu olması yeterli görülen torpilli kişilerden atamalar yapılmaktadır.
İnsan sağlığına yönelik, koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmeti sunan ve Devletin bu konudaki referans kurumu olan Sağlık Bakanlığındaki kariyer ve uzmanlık mesleği olan 'Uzman'atamalarının hali malesef ki bu.
Sağlık Bakanlığının efsane müsteşarlarından rahmetli Pro.Dr.Nusret Fişek, 1970 li yıllarda'Sıtmayı eradike ettik sıra kötü yönetimde'demişti.
Biz o yıllardan bu yana bir türlü 'kötü yönetimi eradike edemedik'.
Gittikçe de daha kötüye gidiyoruz. İnşallah bu salgın hastalık, pandemi aklımızı başımıza getirir.
İşin doğrusu benim fazla bir ümidim yok zira aynı yanlış yöntemle aynı deneyi yüzlerce defa tekrar etmeniz ile doğru sonuç elde edemezssiniz. Sağlıkla kalın.” DEMİŞ...
OKURUMUZ ADAM GİBİ ADAMMIŞ. DOĞRULARI SÖYLEMİŞ VE YAZMIŞ. BİZDE SİZE AKTARDIK. BU ARADA UZMANLIKLARA ATANANLARIN LİSTESİ YARIN SİZLERLE OLACAK. SİZ İNCELEYİN VE KİMİN HAKKINDA NE BİLİYORSANIZ BİZLERE AKTARIN.
ALLAH, DEVLETE VE MİLLETE ZEVAL VERMESİN.
Baki Selam ve Dua ile.
CEVAP HAKKINA SAYGILIYIZ.
Cevabı yazıda, adı geçen ilgilisi ve yetkilisi göndermesi gerekir. Telefon ve iletişim bilgilerini koymayı unutmayınız.
CEVAP GÖNDERECEĞİNİZ ADRES: batuhansezerhaberanaliz06@gmail.com
İlginizi Çekebilir
DEHB tanısı neden bu kadar arttı? Erkekler ve kadınlar nasıl farklı etkileniyor?
"İşinde başarılı, mükkemeliyetçi hatta aşırı kontrolcü kadınlar yardım almak için gelebiliyorlar.
Hakim ve Savcılara sağlık muayenesinde öncelik hakkı getirildi
Sağlık Bakanlığı Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün 2024/11 sayılı Poliklinik Hizmetlerinde Öncelik Sırası Genelgesi'nde 'Hâkimler ve Cumhuriyet Savcıları' sağlık kurum ve kuruluşlarında poliklinik muayenelerinde öncelik sırası alacak gruplar arasına dahil edildi.
Hastanelerde "Koordinasyon Kurulları" oluşturulacak
Sağlık Bakanlığına bağlı ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarında oluşturulacak Hastane Koordinasyon Kurulları, sağlık hizmetlerinin düzenli, etkin ve verimli yürütülmesini sağlayacak, hasta ve çalışan hakları konusunda denetimler gerçekleştirecek.
HASTANEYE ACİL OLARAK EK BİNA YAPILMALI!..
silifkesesimiz.com dikkat çekici bir haber paylaştı.