© Haberanaliz 2023

ABD: Umut verici işaret

Hamas yetkilisi: BM Güvenlik Konseyi'nin ateşkes kararını kabul ediyoruz, ABD: Umut verici işaret. Hamas'ın BMGK'nin ateşkes kararını kabul ettiğini duyuran örgütün üst düzey yetkilisi Ebu Zuhri, İsrail'in bu karara uymasını sağlamanın Washington'a bağlı olduğunu belirtti. ABD Dışişleri Bakanı, Hamas'ın açıklamasını 'umut verici işaret' diye niteledi.

ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail'in Gazze Savaşı'nı bitirmeye yönelik 3 aşamalı planına destek talep eden karar tasarısının, 5'i daimi 15 üyeli Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) sadece Rusya'nın çekimser kalmasıyla 14 oyla kabul edilmesinin ardından, uluslararası toplum memnuniyet açıkladı.

HAMAS KARARIN İÇERİĞİNDEN MEMNUN

Hamas da BMGK kararını memnuniyetle karşılayarak planın ilkelerinin uygulanması konusunda arabulucularla işbirliğine hazır olduğunu söyledi.

Hamas'ın dünkü ilk açıklamasında "BMGK'nin kalıcı ateşkes, Gazze Şeridi'nden tamamen çekilme, esir takası, Gazze’nin yeniden inşası, yerinden edilenlerin ikamet bölgelerine geri dönüşü ve herhangi bir demografik değişiklik ya da yerleşim alanında azalmanın reddedilmesine ilişkin kararının içeriğini memnuniyetle karşılıyoruz" denildi. ​

'MÜZAKEREYE HAZIRIZ'

Hamas, "Halkımızın talepleri ve direnişimiz doğrultusunda bu ilkelerin hayata geçirilmesi konusunda arabulucu kardeşlerle işbirliği yaparak dolaylı müzakerelere girmeye hazır olduğumuzu teyit ediyoruz" vurgusunu yaparak ekledi:

"Başta işgalin yenilgiye uğratılması, başkenti Kudüs olan bağımsız, tam egemen Filistin devletinin kurulması, kendi kaderini tayin ve geri dönüş hakkı dahil olmak üzere ulusal hakların elde edilmesi yönündeki çabalarımız ve mücadelemizin devamını teyit ediyoruz."

EBU ZUHRİ: HAMAS BMGK KARARINI KABUL EDİYOR

Bugün Reuters'e konuşan Hamas'ın üst düzey yetkilisi Sami Ebu Zuhri, örgütün BMGK'nin ateşkes kararını kabul ettiğini ve ayrıntıları müzakere etmeye hazır olduğunu belirtti.

'BIDEN NETANYAHU'YU İKNA ETMELİ'

İsrail'in bu karara uymasını sağlamanın Washington'a bağlı olduğunu vurgulayan Ebu Zuhri, "ABD yönetimi, BM Güvenlik Konseyi kararının uygulanması yoluyla işgali savaşı derhal sona erdirmeye zorlama yönündeki taahhütlerini yerine getirme konusunda gerçek bir sınavla karşı karşıya" dedi.

 

BLİNKEN'DAN SİNVAR İKAZI

Tarafların Biden planını kabul etmesi için yine bölge turuna çıkan ve dün Mısır'ın ardından İsrail'de temaslarda bulunan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, bugün yaptığı açıklamada, Hamas'ın BMGK'nin ateşkes kararına destek sunmasının "umut verici bir işaret" olduğunu belirtti.

Yahya Sinvar'a atıfla, "asıl Hamas'ın Gazze'deki liderliğinin ne diyeceğine bakılması gerektiği" ikazını yapan Blinken, "önemli olanın bu olduğunu ve henüz buna sahip olmadıklarını" söyledi

Biden planının ilk aşamasındaki geçici ateşkesin ardından kalıcı ateşkes eşliğinde İsrail'in tamamen çekilmesi ve bölgenin yeniden inşası aşamalarının ayrıntılarına ilişkin görüşmelerin bugün öğleden sonra ve gelecek günlerde devam edeceğinden söz eden ABD Dışişleri Bakanı, "Bunu bölgedeki birçok ortağımızla istişarede bulunarak yapıyoruz. Bu görüşmeler devam edecek... Bu planlara sahip olmamız zorunludur" dedi.

İSRAİLLİ REHİNELERİN AİLELERİ ANLAŞMA İÇİN BASTIRIYOR

İsrail'de Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Başbakan Benyamin Netanyahu, hükümetten ayrılarak muhalefete geri dönen Benny Gantz ve muhalefet lideri Yair Lapid'le görüşen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Tel Aviv'de Hamas'ın elindeki İsrailli rehinelerin aileleri ve destekçileriyle de biraraya geldi.

Blinken'in Tel Aviv'de kaldığı otelin önünde toplanıp rehinelerin eve getirilmesi için acilen anlaşma sağlanması çağrısında bulunan göstericiler, "Sana güveniyoruz Blinken, anlaşmayı sağla", "Nasıl olursa olsun, rehine anlaşması hemen şimdi" diye slogan attı. (Reuters, Dış Haberler) - ARTI GERÇEK

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER