© Haberanaliz 2023

CHP lideri Özel'den Bakan Şimşek'e tepki

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, bugün partisinin Meclis Grup Toplantısı'nın büyük bölümünü ekonomideki gelişmelere ayırdı. Özel, partisinin gölge bakanı ve Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe ile Mehmet Şimşek arasında dün yapılan görüşmeye değindi.

Şimşek ile aynı dili konuşmadıklarını vurgulayan Özel, "Biz vergide adalet istiyoruz. Mehmet Şimşek istediği kadar dirensin bu yaptıkları irrasyoneldir" dedi.

Özel, "Hakkaniyetli, vicdanlı, insaflı ve halktan yana vergi sistemini halkın iktidarında kuracağız" diye konuştu.

CHP lideri, görüşmenin fevkalade karşılıklı nezaket içinde geçtiğini, doğru dilin kullanıldığını ancak aynı dilin konuşulamadığını söyledi ve ekledi:

"Biz o görüşmede şunu söyledik: Bu krizin müsebbibi toplumun kırılgan kesimleri değil. Bu krizi emekçiler, emekliler, çiftçiler, fındık üzüm çay üreticisi yaratmadı. Bu krizi esnaf hiç yaratmadı. Bu krizi çok bilen anlayış yarattı."

CHP'nin gölge kabinesinde Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan sorumlu genel başkan yardımcısı Yalçın Karatepe'nin, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüşmesine CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke ve Genel Başkan Yardımcısı Volkan Demir de katıldı.

4 saatten uzun süren görüşmenin ardından Karatepe, Şimşek'e önerilerini 4 ana başlıkta ilettiklerini ancak anlaşma sağlanamadığını söyledi. AKP Sözcüsü Ömer Çelik ise "Bugünkü görüşmede Mehmet Şimşek Bey basına verilen konularda hükümet olarak ne yaptığımızı dünya örnekleriyle paylaşmış oldu" dedi.

CHP Genel Merkezi'nde bir basın toplantısı düzenleyen Yalçın Karatepe, görüşmede özellikle asgari ücrete ve emekli maaşlarına zam gibi, "yoksullaştırıcı ekonomi politikaları" adını verdiği konuların masaya yatırıldığını belirtti.

Karatepe, "Biz önerilerimizi sunduk ve takipçisi olacağız. Görüşmeye 4 talep ile gittik ancak dört saatin sonunda acı reçeteyi yine vatandaşa çıkaran anlayışında bir değişim iradesi olmadığını maalesef gördük" dedi ve ekledi:

"Uygulanmakta olan ekonomik uygulamanın Türkiye’de nasıl bir bölüşüm şoku yarattığını hepimiz çok yakından biliyoruz. En üst gelir grubunda bulananların gelirlerinde ciddi şekilde artış olurken, düşük gelirlilerin gelirlerinde bir gerilemenin olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla zenginlerin zenginleştiği, yoksulların yoksullaştığı bir dönemdeyiz."

Karatepe: Değişim iradesi olmadığını gördük

Karatepe, Bakan Şimşek ile görüşmelerinde, "talebin baskılanması" yönündeki politikaların emekli ve asgari ücretliler gibi düşük gelir grubunu olumsuz etkilediğini vurguladıklarını kaydetti.

Tarımı, çiftçilere verilen destek kadar "ulusal güvenlik meselesi" olarak gördüklerini söyleyen Karatepe, iktidarın bugüne kadar çiftçilere verdiği desteğin milli gelirin yüzde 1'ine ulaşmadığını hesapladıklarını aktardı.

Bunun 2006'dan beri yaklaşık 90 milyar dolarlık desteğin çiftçiye ulaşmadığı anlamına geldiğini söyleyen Karatepe, diğer yandan son 22 yılda yapılan buğday, şeker, soya ve pamuk gibi ithalat kalemlerine yaklaşık 90 milyar dolar ödeme yapıldığını belirtti ve "Çiftçilerimizden esirgediğimiz parayı yurt dışındaki çiftçilere vermiş olduk" dedi.

Üçüncü başlığın vergide adalet olduğunu belirten Karatepe, gelir vergisinde dilimlerin asgari ücret düşülerek kalan kısma göre belirlenmesi önerisini Şimşek yönetimine ilettiklerini söyledi.

Buna ek olarak faiz oranlarındaki artışın, düşük gelir grubundakilerin "zorunlu" olarak kullandıkları kredili mevduat hesabı faizlerini artırdığını ve bunlardan alınan yüzde 30 verginin de "kabul edilemez" olduğunu belirtti.

Karatepe, "İktidar 'kredinin maliyetini artırırsak vatandaş kullanmaz' diyor; oysa muhtaç olan insan kredinin maliyetine bakma imkanına da sahip değil" dedi.

CHP'nin gölge ekonomi bakanı, "KMH’lardaki biriken borç tutarı 116 milyar liradan 7 Haziran itibarıyla 260 milyar liraya yükselmiş durumdadır... Bankalara ödenen faiz üzerinden 2 milyar lira vergi alınıyor. Bu kabul edilemez" diye ekledi.

Bunun yanında 2006 yılından bu yana vergi cenneti ülkelerin listesinin açıklanmadığını söyleyen Karatepe, TÜİK verilerinin şeffaf bir şekilde paylaşılması önerisini de ilettiklerini belirtti.

Çelik: Mehmet Bey talep üzerine ekonomi vizyonumuzu paylaşmış oldu

AKP Sözcüsü Ömer Çelik ise partisinin Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı sırasında yaptığı açıklamada, CHP heyeti ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek arasında yapılan görüşmeyi değerlendirdi.

Ömer Çelik, "Bugünkü görüşmede Mehmet Şimşek Bey basına verilen konularda hükümet olarak ne yaptığımızı dünya örnekleriyle paylaşmış oldu. Onlar 'Öneri getirdik, çok kabul görmedi' diye açıklama yapmışlar. Herkes öneri getirebilir" dedi.

Çelik, "Ekonomi yönetimimiz ne yaptığını biliyor öngördükleri takvim kusursuz bir şekilde işliyor. Mehmet Bey talep üzerine ekonomi vizyonumuzu paylaşmış oldu" diye konuştu.

Ziyaret, Erdoğan-Özel görüşmesinde kararlaştırılmıştı

Şimşek’in CHP heyeti ile görüşme kararı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in CHP Genel Merkezi’nde yaptığı görüşmede alınmıştı.

CHP’nin gölge kabinesinde yer alan isimler daha önce İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ile de görüşmüştü.

Özel, 20 Haziran'da basına yaptığı açıklamada, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile ekonomi programı çalışmayacaklarını, görüşmeleri sırasında Erdoğan'a emekli ve asgari ücretlilerin sorunlarını aktararak vergi reformu yapılması gerektiğini anlattığını söylemişti.

Özel, Erdoğan'ın ise konuyla ilgili olarak Şimşek ile görüşebileceklerini söylediğini ancak Şimşek ile henüz görüşmediklerini belirtmişti.

BBC.TÜRKÇE

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER