Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen yönetimi ile haykırdı
SAĞLIKMersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen: Kamuda çalışan sağlık çalışanlarına Kasım ayından bu ana Ek Ödemeler yapılmamaktadır. Pandeminin başında "hakkınız ödenmez " demişlerdi, hâla ödemiyorlar. İşte o basın açıklaması metni:
HAKKINIZ ÖDENMEZ DEMİŞLERDİ, HÂLÂ ÖDEMİYORLAR
Dünya ve ülkemiz çok ciddi bir pandeminin kıskacında. Mücadelenin sadece sağlık emekçilerinin çabaları ile sürdüğü ve 340 sağlık çalışanının yaşamını kaybettiği bu dönemde sağlık emekçileri ek ödeme olarak adlandırılan ve maaşlarının önemli bir kısmını oluşturan Kasım ve Aralık ayına ait ödemelerini alamamıştır. Bakanlık hastanelerinin kiminde buna gerekçe olarak ek ödemenin hesaplandığı programın bozuk olması gösterilirken kimi hastanelerde ise bakanlıktan yanıt gelmediği söylenmektedir.
Öne sürülen bahanelerin akla ve mantığa sığmaması bir yana, hesaplanmasından dağıtım biçimine kadar birçok adaletsizliği barındıran, şeffaf yürütülmeyen, yıllardır itiraz ettiğimiz bu uygulamanın bir an önce sonlandırılması gerekmektedir. Sağlık Bakanlığı pandeminin ilk günlerindeki adaletsiz ek ödeme dağıtımları nedeniyle de sağlık emekçilerinin tepkisini çekmiş ve belli düzenlemelerle bu durumu geçiştirmek yolunu seçmişti.
Varlığı o hastanelerde çalışan emekçilere dayanan bakanlık, ödeme yapmadığı çalışanlarına bir açıklama gereği bile duymamıştır. İktidar ve bakanlığın her fırsatta övündükleri pandemi mücadelesinin bütün yükü sağlık emekçilerinin sırtında olmasına rağmen maruz bırakıldığımız bu muamele kabul edilebilir değildir.
Bu mücadelede yüzlerce sağlık emekçisi yaşamını yitirirken sadece seyirci pozisyonunda kalan iktidar ve bakanlık, meslektaşlarımızı anma için yaptığımız etkinliklerin bir kısmını engellemeye çalışmaktan dahi geri durmamıştır. Yaşamını yitiren meslektaşlarımız ile ilgili anma etkinliklerinde hiç bir bakanlık ya da sağlık müdürlüğü yetkilisini görememiş olmamız bir tesadüf müdür?
Pandemi döneminde yaşadığımız bütün yok sayılmalara rağmen iş akışını bozacak bir eylem biçimine başvurmamamızın temel sebebi toplum sağlığını koruma konusundaki duyarlılık ve çabamızdır. Bizlere yoksulluğu ve itaati dayatanlar bilmelidir ki bizler köle değiliz. Bizim üzerimizden başarı hikâyeleri yazıp, bizleri yok sayamazsınız.
Ek ödeme adı altında verilen, geleceğimize hiçbir yansıması olmayan ücretlendirme modeli en hafif tabiri ile emek sömürüsüdür. Bu süreçte sağlık çalışanlarına bırakın üst dereceden performans ödemesini, normal hakları dahi ödenmemektedir. Pandemi döneminde de, pandemi öncesinde de yapılan ek ödemeler göstermektedir ki, bu ödemelerin miktarı, dağılımı tamamen keyfi biçimde yapılmaktadır. Farklı kamu hastanelerinde aynı branşlarda ve aynı sürelerle çalışan meslektaşlarımızın aldıkları ek ödemeler arasındaki fark 20 katı bulabilmektedir. Aynı işi üreten, aynı sürelerde emek harcayan meslektaşlarımız arasında ücretlendirme açısından bu fark neyle izah edilebilir?
Çok açık ki maaşlarımızın dağıtımı ile ilgili bütün süreçler şeffaflıktan uzak ve keyfi biçimde sürdürülmektedir. Bizlerden “verilene” razı olmamız istenmektedir. Bizler her geçen gün daha da yoksullaşırken, devlet kamu imkânlarını şehir hastanelerine, patronlara akıtmakta bir beis görmemektedir.
Adına şehir hastaneleri dedikleri şirket hastanelerine milyonlarca dolar para dağıtan bu zihniyet, söz konusu yaşamını sürdürmek için yeterli maaş talep eden sağlık emekçileri olunca kör ve sağır olmayı tercih etmektedir.
Bizler toplum sağlığı için çalışan sağlık emekçileri olarak; emekliliğe yansıyan, insanca yaşama yetecek, performansa dayanmayan bir maaş istiyoruz.
Keyfi tutumlarla belirlenen, şeffaf olmayan, sağlık hizmetini niteliksizleştiren ek ödeme uygulamasına derhal son verilmesini istiyoruz. Kasım ve Aralık ayına ait ödemenin daha fazla geciktirilmeksizin yapılmasını talep ediyoruz.
MERSİN TABİP ODASI YÖNETİM KURULU
İlginizi Çekebilir
'Sessiz tehlike': Tedavi edilmezse körlüğe neden oluyor
Tedavi edilmezse görme kaybına ve körlüğe yol açabilen glokomun erken teşhis ve tedaviyle kontrol alınabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Takmaz, düzenli göz muayenesinin göz tansiyonunun sessiz tehdidine karşı hayat kurtardığını belirtiyor.
‘Bıçak parası alan’ doktor tutuklandı
Diyarbakır’da ameliyat olacak hastalardan ‘bıçak parası’ aldığı iddia edilen doktor tutuklandı.
DEHB tanısı neden bu kadar arttı? Erkekler ve kadınlar nasıl farklı etkileniyor?
"İşinde başarılı, mükkemeliyetçi hatta aşırı kontrolcü kadınlar yardım almak için gelebiliyorlar.
Hakim ve Savcılara sağlık muayenesinde öncelik hakkı getirildi
Sağlık Bakanlığı Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün 2024/11 sayılı Poliklinik Hizmetlerinde Öncelik Sırası Genelgesi'nde 'Hâkimler ve Cumhuriyet Savcıları' sağlık kurum ve kuruluşlarında poliklinik muayenelerinde öncelik sırası alacak gruplar arasına dahil edildi.