Prof.Dr.Mehmet Ali Körpınar

Prof.Dr.Mehmet Ali Körpınar

Mail: korpinar@istanbul.edu.tr

5 HAZİRAN, DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ KUTLU OLSUN !!!

Ülkemizde, 05-11 Haziran 2024 tarihleri “Çevre Koruma Haftasıdır!” ‘Çevre’ kavramı ancak 1970’li yıllardan sonra giderek önem kazanmaya başladı. 1972 yılında İsveç’in Stokhol kentinde yapılan BM Çevre Konferansında, alınan bir kararla 5 Haziran günü, “Dünya Çevre Günü” olarak kabul edilir. Bizde ise 1920 tarihinde kurulan “Bayındırlık bakanlığı” 13 Ekim 1923 tarihinde, “İmar ve İskân Bakanlığı…” 29 Haziran 2011 tarihinde, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı” ismini alır. Günümüzde, ‘Çevre’ ve ‘Şehircilik’ birlikte anılmaya başlanılır.

Ne yazık ki kontrolsüz sanayileşme yüzünden dünyamız ve güzel ülkemiz büyük bir plastik atıklarıyla uğraşmaktadır. Okyanuslarımız ve denizlerimiz plastik atıklarıyla dolmaktadır. Dünyadaki plastik üretimi yılda 400 milyon ton’a yaklaşıyor. Her yıl 30 milyon tondan fazla plastik suya veya karaya atılıyor ve sentetik tekstiller de dahil olmak üzere plastikten yapılan birçok ürün, kullanım sırasında etrafa parçacıklar saçıyor.

Ayrıca Bilim insanları, havadaki plastik parçacıklarının, doğallığı korunmuş kutup bölgesinde bile kar tanelerine karışarak yeryüzüne düştüğünü tespit etti. BBC'nin haberine göre, sonuçları "Science Advances" dergisinde yayınlanan çalışma, insanların nefes alırken plastik parçacıklarını da soluduğunu ortaya koydu. Güzel ülkemizde de 5 Mayıs günü Muş’ta dolu ile birlikte yağan ve erimeyen cisimler üzerinde yapılan ilk incelemede, cismin hava akımıyla birlikte atmosfere karışan plastik taneleri olduğu belirlendi.

Birleşmiş Milletlerce, her yıl çevre sorunlarına dikkat çekmek için bir ana tema belirlenir ve dünyanın dikkatine sunulur. Geçen yıl ki ana tema konusu; Doğa ve doğal kaynakların insanlığın ortak malı olduğu, doğa ve doğal kaynakların korunmasının da tüm insanlığın ortak görevi olduğu bildirildi. Önceki yıllarda Hürriyet gazetesinde yayınlanan Dünya Çevre günü mesajlarını aşağıda bilgilerinize yine sunmak istedim.

DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ MESAJLARI:

  • Çevrenizdeki canlıların yaşam hakkına saygı duyun, öğrenin!
  • Hepimiz çevre bilinci sahibi olduğumuzda, her yer cennete dönüşecektir.
  • Herkesin sağlıklı, temiz ve zarar görmemiş bir çevrede yaşaması dileğiyle, Dünya Çevre Günü kutlu olsun.
  • Çevre konusunda toplumsal duyarlılığın artarak devam etmesi, gelecek nesillere yaşanılabilir, sağlıklı, yeşil ve temiz bir dünya bırakılması temennisi ile DünyaÇevreGünü'nüzü kutlarım.
  • Dünyamızı temiz ve renkli tutmak bizim elimizde!
  • Yeşil bir gelecek için yeşil adımlar atmak gerekir..
  • Çocuklarınızın geleceği için onlara daha yaşanır bir dünya bırakmak zorundasınız.
  • Tek değiliz. Bizden önce de bu topraklarda bir hayat vardı, bizden sonra da olacak.
  • Doğayı sev ve koru, önce kendin için!
  • Güzellik de çirkinlik de Yaşatmak da katletmek de bizim elimizde...
  • Yarının doğası bugünden yaratılır.
  • Toprağın dostlara ihtiyacı vardır; ona dostça davranalım!

Umarım, mutlu yaşam ve ekonomik geleceğimiz için sizler de çevrenize sahip çıkar ve çevrenizle birlikte gereken önlemleri almakta gecikmezsiniz. Kazanan güzel ülkemiz ve saygıdeğer halkımız olacaktır.

Sevgi ve saygılarımla (5.06.2024)