AY’A GİTMEK Mİ ZOR ANAYASA YAPMAK MI?
Başlıktaki soruya hemen cevap vermek istersem, “Anayasa yapmak daha zor” diyebilirim.
Nedeni de Anayasa için toplumsal uzlaşma gerekiyor ki, bunu başarmak hiç de kolay görünmüyor. Çünkü, Türkiye Cumhuriyeti, 2023’te ne güzel ki, ikinci yüzyılına girecek.
Ne kuruluş, ne de diriliş..
Bize toplumsal birleşmeyi sağlayacak Atılım Anayasası lazım. Gerisi hukukçılara kalıyor. Bence genç hukukçulara görev verilmeli ki, geleceği kendilerine göre şekillendirebilsinler.
Gerçekten öyle. TC’yi canlandıracak heyecanla koşturacak her alanda çağdaş kalkınmayı sağlayacak, herkesin hem fikir olacağı bir motivasyon sözleşmesi gerekiyor.
Çünkü öyle sorunlarımız var ki, onları bir türlü çözemiyoruz.
Başta terör..
40 – 50 yıldır ne canlar verildi, ne kadar çok paralar harcandı.
Belki de canımızı yakan acımasız terör olmasaydı, çoktan Ay’a gitmiştik bile..
En son Garo’daki bir mağarada öldürülen şehitlerimiz, hala canımızı dağlıyor. Siyasilerse işi yine polemiğe döktü.
Yine klasik sorunlarımız; işsizlik, hayat pahalılığı, gelir dengesizliği,
kadın cinayetleri, hukuksuzluk, eğitimde fırsat eşitsizliği, bireysel özgürlükler ve daha nice meseleler. Uzar gider de gider.
Koronavirüs pandemisi de sorunlarımıza tüy dikti.
İşte bu nedenle Atılım Anayasası yapmamız acilen lazım, sonra yola devam.
Tabii ki, birçok alanda varlığımızı göstereceğiz.
Antartika’ya giden bilim insanlarımız bu uzak kıtada üs kurdular. Başta iklim krizi, birçok doğa olayında söz olacağız.
Tabii ki, UZAY’a da gideceğiz.
Bu alanda da başarılı olmak için her zorluğu yenmeliyiz.
Ay’a da gidelim, Mars’a da gidelim.
ÜÇ ADAMIN VARLIĞI VE TÜRKİYE
Bakın, dünyanın en zengin üç insanı insanı Elon Musk, Jeff Bezos ve Bill Gates’in toplam serveti, neredeyse Türkiye’nin toplam milli geliri 775 milyar doları geçmek üzere.
Keşke bizde de böyle iş insanları olsa da her alana yatırım yapsalar.
Genç işsizlerimiz de hem girişimci, hem de profesyonel olarak o çok zenginlerin firmalarında roller kapsalar.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Milli Uzay Programı”nı açıkladığı zaman tabii ki etkilendik. Ama nasıl gideceğiz?
Çok para lazım. 5 milyon dolarlık yatırımlarla yavaş gideriz.
Bu olayı yorumlayan uzmanlar, her yıl 20 – 30 milyar dolar gerektiğinden dem vuruyorlar.
“Gökyüzüne bakalım, Ay’ı da görelim” demenin büyük bir maliyeti var. ROKETSAN’ın başarılarıyla gurur duyuyoruz. TÜRKSAT’la da aynı şekilde.
Erdoğan “Uydu yapıyoruz. birilerine attırmak zorunda kalıyoruz. İsterim ki, onu da biz atalım” dedi. Neden olmasın? 2018’de kurulan Milli Uzay Ajansı, durmadan çalışıyor.
ELON MUSK’IN İLLÜZYONU
Cumhurbaşkanı Erdoğan, epeydir Elon Musk’la ara ara görüşüyordu.
27 Ocak 2021 Çarşamba günü de telefonda konuştular. Son açıklamasını da Musk ile görüşmesinden iki hafta ve Türk uydusu TÜRKSAT 5A’nın SpaceX tarafından Falcon 9 roketleriyle fırlatılmasından yaklaşık bir ay sonra yaptı.
Sosyal medya hesaplarından bilgi veren Erdoğan, “Görüşmede, Türkiye’deki kamu ve özel sektör kurumlarıyla şirket arasında uzay teknolojileri başta olmak üzere farklı alanlarda işbirliğine ilişkin hususları ele aldık” demişti.
Aslında Cumhurbaşkanı, Musk’tan ilk tanıştığında son derece etkilenmişti. 9 – 10 Kasım 2017’de Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen Global SatShow yani Küresel Uydu ve Uzay Gösterisi için Türkiye’ye gelen Musk, etkinlikten bir gün önce Ankara’ya giderek Erdoğan’la bir araya gelmişti. TÜRKSAT 5A -5B uydularının uzaya fırlatılması için Airbus ile anlaşma imzalanması için ülkemizdeydi.
500 milyon dolarlık bir anlaşma yapıldı.
İşte Ay’a gitme hikayesi, Erdoğan’ın Musk’la etkileşimiyle gün yüzüne çıktı.
ÇILGIN MI, SİHİRBAZ MI?
Kabul edelim, bütün dünyada Elon Musk trendi yaşanıyor.
Gün geçmiyor ki, ondan söz edilmesin. Uzay turizmine girişmesi ise dillere destan hikayelerin ortaya çıkmasına neden oluyor.
Ününü dünyanın piyasa değeri en yüksek otomobili olan Tesla’yı üretmesiyle sağladı. Tesla hisseleri, hayal ötesi yükselişlere ulaştı.
Tesla sahibini, dünyanın en varlıklı insanları listesinde sıralamasında zirveye taşıdı. Pandemiyle birlikte dünyanın alt üst olduğu 2020 yılının başında serveti 27 milyar dolardı. Yıl bittiğinde 170 milyar doları, kısa bir süre sonra da 200 milyar doları aştı.
Haziran 2010'da halka arz edildiğinde 1,7 milyar dolar olan Tesla'nın piyasa değeri, şu an 772 milyar dolar.
Musk’ın her davranışı olay oluyor. Mesela, Twitter'daki 46,5 milyon takipçisi, mesajlarını yanlış anlayıp ilgisiz şirketlerin hisse değerlerini uçurabiliyor.
Son dönemde Bitcoin ve Dogecoin gibi kripto paralar, Musk’ın tweetleri sayesinde büyük yükselişler kaydetti.
Bu işe 1.5 milyar dolarlık yatırım yapan Musk için dahi veya çılgın diyenler de var, onun sihirbaz olduğunu iddia edenler hatta balon olduğunu söyleyenler de var.
Ne denilirse denilsin CEO’luğunu yaptığı SpaceX’in uzaydaki yörüngeye fırlatılan uydulardan interneti dünyaya ışınladığı geniş bant hizmeti Starlink ekim ayından bu yana 10 bin kullanıcı kazandı. Şu ana kadar binden fazla uyduyu hizmete soktu.
Benden yazması, artık Elon Musk’ı iyice tanıdınız, nasıl birisi olduğuna da sizler karar verin olur mu?
2027’nin ortasına kadar yörüngede 42 bin uyduya sahip olmayı hedefleyen SpaceX Falcon 9 roketiyle her fırlatmada yörüngeye 60 uydu bırakıyor.