PARA GELSİN DE NEREDEN GELİRSE GELSİN KAFASI (!)
Aslında en geçerli olanı “Gri Liste”ye hiç girmemektir.
Girip çıkmak ne kadar başarı sayılır ki..
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, çıkmamızı “Başardık” twitiyle müjde gibi verdi haberi. Çünkü paranın karasından çıkıp sıcak paraya yol açmak gerekiyordu.
Hani yatırımcılar ki büyük bölümü paradan para kazananlar, gri listede olduğumuz için bizim piyasaları ”güvenli” bulmuyorlardı ya.
Doğrudan yatırımcılar ise hak ve hukuk arıyordu ya..
Bakalım şimdi ard arda gelecekler mi?
Uluslararası Derecelendirme Kuruluşu Moody’s çok umutlu bir açıklama yaptı ve “Artık Türkiye, yatırım yapılabilir ülke olacak” dedi.
Şimdi S&P ve Fitch’den de bekliyoruz bu açıklamayı.
Ülkemi seven birisi olarak çok seviniyorum.
Ne var ki, bizim de kurucusu olduğumuz OECD’ye bağlı Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine İlişkin Mali Çalışma Grubu FATF’nin gri listesine bir daha girme endişesi de yok değil.
Çünkü sağımız solumuz belli olmaz. Para gelsin de nasıl gelirse gelsin diye düşünebiliriz.
Zaten böyle düşündüğümüz için 3 yıl önce girmemiş miydik o listeye?
ÇETELER VE KARA PARACILARA NEDEN İZİN VERİLDİ?
Süleyman Soylu İçişleri Bakanı iken neden gri listeye girdik de çıkmak için fazla çaba harcamadık?
Mafya babaları, uyuşturucu baronları, insan kaçakçıları, bahis oynayanlar ve oynatanlar, kara paracılar, terörün finansmanını yönetenler vs. vs.. hepsi memlekette at oynatıyordu. İktidar da bunları açık açık biliyor ve göz yumuyordu.
Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı MASAK’ın her türlü durumdan haberi vardı ama beklendi beklendi, Soylu gidip yeni İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya gelince düğmeye basıldı.
Neredeyse her gün çeteler basılıyor, yerli – yabancı suç örgütlerinin reisleri ele geçiriliyor.
Yazık ki ülke imajı çok çok zarar gördükten sonra aklımız başımıza geldi. Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek demek ki ne kadar uğraşmış gri listeden çıkmak için. Ondan önceki bakanlar neredeydi?
O yüzden Şimşek, “başardık“ diye Singapur’daki toplantıdan sonra mesaj attı..
Atmasın da ne yapsın?
Türkiye Uluslararası Yatırımcılar Derneği'ne göre Türkiye'nin doğrudan yabancı yatırım girişleri yılın ilk çeyreğinde 1.5 milyar dolar olarak gerçekleşti ve önceki üç yılın üç aylık ortalamasına göre yüzde 52 azaldı.
Piyasanın karara tepkisi beklenin aksine sınırlı oldu, Türk Lirası dolar karşısında az da olsa değer kazanarak 32.8 seviyesine yükselse de asıl tepkinin nasıl olacağı pazartesi günü belli olacak.
Ekonomistlerin çoğunluğu gri listeden çıkışı olumlu bulsa da farklı düşünenler de var ve şöyle diyorlar; "Ülkeye yatırım akacağını düşünen varsa yanılırlar. Yerli sermayenin yurt dışına kaçışı doğrudan yabancı yatırım verilerinden fazla olduğunu ve bunun da nedeninin gri liste olmadığının altını çizelim."
Bu arada FATF’nin gri listesinde hangi ülkeler var diye merak edip inceliyorum. Bizim dışımızda listede Nijerya, Güney Afrika, Jamaika, Kenya, Vietnam, Yemen, Bulgaristan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Filipinler ve Suriye dahil olmak 20 ülke daha yer alıyormuş.
Bizim ne işimiz olur onların arasında?
Büyüklerin söylediği gibi bindiği dalı kesmekte oldukça mahiriz de ondan,,,,