haberanaliz
Perihan ÇAKIROĞLU

Perihan ÇAKIROĞLU

Mail: perihancakiroglu@gmail.com

TOPLUMA GERİ VERMENİN DAYANILMAZ GÜZELLİĞİ

Ne iş yaparsak yapalım, aklımızı, birikimimizi, kazancımızı topluma iletmemiz, bu ülkede yaşamanın en anlamlı görevi oluyor.

Sivil toplum örgütleri ya da STK’lar yanında bireysel olarak da bizleri biz eden halkın faydasını mutlaka gözetmemiz lazım.

Aslında şimdi STK zamanı. Dünyadaki savaşlar, acıtıcı biçimde yaşadığımız hayat pahalılığı ve yüksek enflasyon en çok orta ve yoksul kesimi vuruyor. Bu kesimlerde yetişen çocukların, gençlerin ve kadınların her zamankinden daha fazla desteğe ihtiyacı var.

Hayalleri ve umutları asla ölmemeli. Bugüne kadar heybemize akıllI biçimde ne doldurduysak şimdi TOPLUMA GERİ VERMELİYİZ.

Aklın zekatı, tecrübenin zekatı ve paranın zekatını ödemeliyiz.

“Geri Verme” İngilizcesiyle “Giveback”, bir felsefe ve kültür kavramına dayanıyor. İlham verici gücü var. Farklı hedef kitlelere yönelik etkinlikler organize edip yaygınlaştırılabiliyor.

Ne yazık ki, 2022’ye geldik ancak geri verme işlevini yerine getirecek kuruluşlar hala yaygınlaşamadı. Beyin göçü diyoruz, ah vah ediyoruz, beyin göçünün önlenmesi meselesinde çok ama çok yavaş davranıyoruz. 

Somut bir örnek vermek gerekirse, 2014’te kurulan Girişimcilik Vakfı, GİRVAK böyle çalışan bir kurum. Vakıf, girişimcilik kültürünü tüm dünyada yaygınlaştırmak, üniversite gençlerine ilham vermek ve gençlerin kendi yollarından giderek iz bırakmalarını sağlamak amacıyla Türkiye'nin önde gelen girişimcileri ve iş dünyası liderleri tarafından kuruldu.

İnanıyorum ki, öyle gençler var ki, girişimci olmak için yerinde duramıyor, ancak nerelere başvuracaklarını da bilemiyor.

Liseli ve üniversiteli yetenekli gençlere ulaşacak böyle kurumların çok ve yaygın gelişmesi sağlanmalı.

Geçenlerde “Giveback Gala” adıyla bir gece düzenledi. Gecenin ana konuşmacısı, dünyadaki yapay zeka sanatının  başlamasına ve gelişmesine katkı sağlayan, mimariyi ve medya sanatlarını yapay zeka ile birleştiren birçok çalışmaya imza atan, sanat girişimcisi Refik Anadol oldu.

Anadol, "Heyecanlıyım çünkü böyle etkinliklerin aslında geleceğin hayalini kuranlar, büyük hayallere sahip olmak isteyenler için önemli biri olduğumu düşünüyorum. Ben de benzer yollardan, yokluklardan, zorluklardan geçen biri olarak, hem genç arkadaşlara umut olmak hem onlara heyecan ve enerji vermek hem de geleceğe dair hayallerini güçlendirmek için buradayım." diye konuştu.

Gençler, Refik Anadol’a ulaşın ve hayallerinizi nasıl gerçekleştireceğinizi ondan öğrenin derim.

ŞU NFT MESELESİ VAR YA....

Anadol, ekip kurmaktan söz etti, NFT’den de bahsetti : "Hayatta, dijitale dönüşebilen her obje, nesne, sanat, fikir NFT olarak var olacaktır. Değer kaygıları olması muhtemeldir çünkü gördüğümüz üzere hızlıca gelişen ve bazı değerlerin sorgulandığı bir alan. Ama sanat sanattır. Mesela benim açımdan daha önceki işlerimden hiçbirinin değeri azalmadığı gibi katlanarak artmaya devam ediyor. Dolayısıyla gönülden ve ruhtan sanat yapanın NFT olup olmamasıyla ilgili bir derdi olduğunu düşünmüyorum. Bu bir teknolojidir. Şeffaflık, yeni ilhamlar ve ihtimaller getirir. Bunlarla ilgilenen arkadaşlar, insanlar için bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Tabii ki hataları eksikleri yanlışları var. Mükemmel bir sistem olduğunu söyleyemeyiz ama bir yerden başlayarak, 'Daha iyi nasıl yapabiliriz?' sorusunu sorarak, çok faydalı ve fonksiyonel bir hale geleceğine eminim."

Bu özel geceye Girişimcilik Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Sina Afra, ÜNLÜ & Co Yönetim Kurulu Üyesi Şebnem Kalyoncuoğlu Ünlü, Google Türkiye, Ukrayna, Rusya ve BDT Ülkeleri Kamu İlişkileri Direktörü Pelin Kuzey, TMOB, Girişimcilik Vakfı Mütevelli Heyet üyeleri ve TÖDEB Yönetim Kurulu Üyeleri başta olmak üzere iş dünyasının önde gelen isimlerinden Faruk Eczacıbaşı, Mahmut Ünlü, Özcan Tahincioğlu, İzzet Özilhan katıldı.     
Başkan Sinan Afra, üç öncelikli ana konudan söz etti ve öncelikleri şöyle anlattı:
“Birincisi girişimci kadınlar. Kadın girişimciliği artmadan ülkemizde girişimcilik kültürünün yükselmesi mümkün değil. Tüm projelerimizde bunu yansıtıyoruz. Fellowlarımızın yüzde 50'si kadınlardan oluşuyor. İkinci önceliğimiz tabii ki gençler. Gençlerin girişimciliği öğrenmesi, hatta böyle bir yolun farkında olması bizim için olmazsa olmaz. Üçüncü konu başlığımız ise girişimlerin büyümek için ihtiyacı olan fonlama. Bu sene Türkiye Bilişim Vakfı ve Türkiye İş Bankası yatırım fonu Maxis ile beraber Founder One'ı hayata geçirdik.”
 
GENÇLİĞE GİRİŞİMCİLİK SELAMI


Google Türkiye, Ukrayna, Rusya ve BDT Ülkeleri Kamu İlişkileri Direktörü Pelin Kuzey şu açıklamalarda bulundu:

“Google olarak GİRVAK'a yolculuğunun ilk gününden beri büyük heyecanla eşlik ediyoruz. GİRVAK yürüttüğü gençlik programlarıyla, kurduğu ortaklıklarla Türkiye'de bir ilki yarattı. Biz de geleceğin teknolojilerini geliştirecek bireyleri desteklemek ve yeni garaj hikayelerinin çıkmasını teşvik etmek amacıyla 15 yılı aşkın süredir kamudaki ve sivil toplumdaki paydaşlarımızla çok yakın çalışıyoruz. Birbirinden farklı sosyo ekonomik düzeyde, farklı eğitim seviyesinde bireyler için girişimciliğin yolunu açıyor, geleceğin başarı hikayelerinin temellerini paydaşlarımızla birlikte atıyoruz. Girişimcilik Vakfı'nın da ülkemizin geleceği için hayata geçirdiğimiz bu projelerde en önemli partnerlerimizden biri olmasından dolayı büyük gurur ve mutluluk duyuyoruz.”
Google’nin temsilcisi gençlerden garaj hikayeleri istiyorsa, haydi diyorum, girişimci gençlik harekete geçin.

KADINLARA TEKNOLOJİ AKADEMİSİ

ÜNLÜ & Co Yönetim Kurulu Üyesi Şebnem Kalyoncuoğlu Ünlü ise konuşmasında topluma geri verme bilinciyle yine girişimciliğe atıf yaptı ve şunları söyledi: “Kurumsal sosyal sorumluluk projelerimizde başta girişimcilik olmak üzere eğitim ve kadının iş hayatında desteklenmesi olarak üç ana dalda odaklandık. Kadınların parçası oldukları tüm ekiplerde fark yarattıklarını düşünüyor, iş hayatında eşit temsiliyet ilkesiyle kariyerlerini hem girişimcilik alanında hem de kurumsal hayatta sürdürmelerini gönülden destekliyoruz. Yazılım alanında ve girişimcilik ekosistemindeki kadın sayısının yetersiz olmasından yola çıkarak Türkiye Girişimcilik Vakfı'yla beraber yeni projemiz Kadın Teknoloji Girişimcileri Akademisi'ni hayata geçiriyoruz. Bu programda da girişimcilik ve mentorlük desteği, yatırımcı ve ekosistem buluşmaları ile teknoloji dünyasına girecek kadınlarımızı ve fikirlerini destekleyeceğiz.
 
Bu yıl etkinlik kapsamında bir ilk gerçekleşti ve Can Dörtkardeşler Genç Girişimci Ödülleri verildi. UP School Kurucu Ortağı ve CEO'su Mina İlköz ve Aposto Kurucu Ortağı ve CFO'su Umutcan Savcı ödül aldı.
HAYDİ GENÇLER, GİRİŞİMCİ OLUN, ÜLKEYE SAHİP ÇIKIN....