haberanaliz

Mersin Şehir Hastanesi'nde işçilere maaş kesintisi ve mobbing iddiası

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Mersin Şehir Hastanesi'nde işçilere maaş kesintisi ve mobbing iddiası
Açıldığı günden sorunlarla gündeme gelen Mersin Şehir Hastanesi bu kez baskı ve mobbing iddialarıyla gündemde...Mersin Şehir Hastanesi'nde CCN Holding'e bağlı çalışan personelin maaşlarının eksik ve geç ödendiği, çalışanlara mobbing uygulandığı iddia edildi. Konu Meclis'e de taşındı.

HABER SOL'UN

ÖZEL HABERİ

Hastanede CCN Holding Mersin Sağlık A.Ş. bünyesinde çalışanların hakları olan banka promosyonlarını alamadığı, üç kişinin işinin bir kişiye yüklendiği öğrenildi.

Hastanede aynı işi yapan sendikalı personelin aylık ikramiyeleriyle beraber ortalama geliri 41 bin TL olurken, CCN gruba bağlı temizlik, hasta taşıma gibi personeli asgari ücret alıyor.

CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer'in Meclis'te gündeme getirdiği iddialara göre, personelin bir günlük mesai ücreti 430 TL iken, rapor alan personelden günlük 800 TL maaş kesintisi yapılıyor. 

Devletin belirlediği resmi tatilleri ve idari izinleri, personelin yıllık izinlerden kesilirken, yıllardır iyileştirme yapılmayan asgari ücret seviyesindeki maaşlarsa zamanında ve düzenli yatırılmıyor. Resmi tatillerde tutulan nöbetlere yasal olarak çift yevmiye verilmesi gerekirken, tek yevmiye ödemesi yapılıyor.

Çalışan personelin kendi isteğiyle BES kesintilerini iptal ettirmesine rağmen, bir sonraki ay tekrardan işleme alınarak zorunlu tutuluyor.

'Kamuoyu ile paylaşılmıyor ticari sır deniyor'

Konuyu Meclis'e taşıyarak araştırma önergesi sunan Talat Dinçer, şehir hastaneleriyle ilgili de şunları söylüyor:

"Şehir hastaneleri amaç kâr olduğu için istedikleri gibi elemanlara mobbing uygulayıp, işten çıkarıp, sözleşmelerini gizli tutulup, derebeylik uyguluyor. Firmanın küçülme politikası olarak yaptığı, temizlik ve güvenlik daralmalarıysa, hastanelerde giderek hijyenden uzak sağlıksız bir ortam yaratıyor, güvenlik zafiyetinden dolayı şiddettin önü açılıyor.

Proje sözleşmelerine göre bedelsiz kamu arazilerine inşa edilerek, devlet şehir hastaneleri, yüklenici şirketlere kura endeksli olarak 25 yıl boyunca kira ve alt yapı yatırımları için yan hizmet bedeli ödemek durumundadır. Kira bedeli her yıl enflasyon oranında kur endeksli olarak güncelleniyor, nedense kira sözleşmeleri  ve hizmet bedelleri açıklanmıyor, kamuoyu ile paylaşılmıyor ancak ticari sır niteliğindeki sözleşmeler dava konusu olduğunda gün yüzüne çıkıyor. Aynı zaman da hastanenin bazı birimleri olan görüntüleme, laboratuar, radyasyon onkolojisi, pataloji alanına ilişkin tıbbi hizmetler ve tüm tıp dışı hizmetler yüklenici firma tarafından yürütülüyor."

Hastane de şirket de eksikleri denetlemiyor

soL'un görüştüğü bir hastane çalışanı da tüm bu iddiaları doğruluyor. Personelin asgari ücretle 3 vardiya çalıştırıldığını anlatan çalışan şunları söylüyor:

"Bir başka sorun da hastaneye alınan malzemeler ve denetimleriyle ilgili. Hastane ne kadar ihtiyacı varsa önceden alıyor. Ama eksiklerin kontrolünü bizlerin  yapması isteniyor. Hastane 'Ben denetleyemiyorum', CCN de 'Ben kontrol edemem' diyor. Örneğin taşeron çalışanların günde 3 tuvalet kağıdı değiştirmesi gerekiyor diyelim. Bu yapılmadıysa talep oluşturun, isteyin diyorlar. Bu talepler de resmi evrak sayılıyor. Yani eksikleri biz takip ediyoruz." 

Nereden çıktı bu CCN Holding?

Yüklenici firma CCN Holding Mersin Sağlık A.Ş. Mersin için hiç de yabancı olmayan Murat Çeçen’e ait. Murat Çeçen, Akkuyu Nükleer Santral’de yüklenici IC İçtaş’ın kurucusu ve ana hissedarı İbrahim Çeçen’in oğlu. CCN Holding Mersin Sağlık A.Ş. ve IC İçtaş kardeş kuruluşlar. Zaten benzer sorunlar IC İçtaş'ta da var.

CCN grubunun yüklenici firması olarak çalıştığı bir şehir hastanesi daha var. O da Ankara'daki Bilkent Şehir Hastanesi. Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’ndeki çalışanlar da Mersin Şehir Hastanesi'ndeki benzer sorunlarla karşı karşıya. Firmanın her iki hastanede çalışan toplam 3 bin 661 personeli bulunuyor. Geçtiğimiz yıllarda da Mersin Şehir Hastanesi'nde temizlik görevlileri maaşlarının düzenli ödenmemesinden dolayı eylem yapmıştı ve haklarını arayan, eyleme katılan işçiler işten çıkarılmıştı.

CCN grup personelini mağdur ettiği gibi, hastaları da mağdur ediyor. Hastanenin en önemli birimleri olan görüntüleme, laboratuvar, radyasyon onkolojisi, nükleer tıp ve patoloji alanında yeterli tıbbı cihaz yok. Bu nedenle hastalara birkaç ay sonrasına randevu veriliyor.

CCN Holding gözünü Körfez ülkelerine de çevirmiş durumda. Çalışanlarının maaşlarını eksik ve geç yatıran holding, mayıs ayında Katar merkezli Aamal Medical ile "sağlık işbirliği anlaşması" imzalamıştı.

2007 yılında kurulan CCN Holding, AKP döneminin hızlı büyüyenleri arasında. AKP öncesinde kamu ihalelerinde yerel ağırlığı bulunan grup, 2000’li yıllardaki özelleştirmeler ve ulaştırma projelerinde elde edilen imtiyazlarla büyük bir sıçrama yaşıyor. CCN Holding’in üstlendiği ilk açılan Şehir Hastanesi olan Mersin ve Ankara Bilkent’in yatırım tutarı 1,5 milyar dolar civarında. 25 yıllık kira ödemesinin de 4 milyar dolar civarında tahmin ediliyor. Grup, AKP iktidarı döneminde Antalya Havaalanı başta olmak üzere havalimanı işletmeciliği, liman, marina işletmeciliği enerji ve turizm yatırımlarıyla büyüyor. Şirket 2008’den itibaren her yıl dünyanın en büyük inşaat şirketleri sıralamasında ilk 200’ün içinde yer alıyorlar.

Holding bünyesinde farklı sektörlerde faaliyet gösteren pek çok şirket mevcut.

KAYNAK: https://haber.sol.org.tr/haber/mersin-sehir-hastanesinde-iscilere-maas-kesintisi-ve-mobbing-iddiasi-394273


GSB’DE TUHAF GÖREVLENDİRMELERÖnceki Haber

GSB’DE TUHAF GÖREVLENDİRMELER

Kuyruk Sokumu Ağrısını Hafifletmek İçin 6 YöntemSonraki Haber

Kuyruk Sokumu Ağrısını Hafifletmek İçin...

Başka haber bulunmuyor!