haberanaliz

ŞİMDİ DE ERDEMLİ BELEDİYESİ İMARA AYKIRI YERLERİN YIKIMINI İHALEYE ÇIKTI

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
ŞİMDİ DE ERDEMLİ BELEDİYESİ İMARA AYKIRI YERLERİN YIKIMINI İHALEYE ÇIKTI
BELEDİYELERİN İMARA AYKIRI YERLERİ YIKIM İŞLERİ İHALE OYUNLARI HİÇ BİTMİYOR. Mersin’de garip ve enteresan işler ARDI ARDINA devam ediyor. Bildiğiniz üzere bundan yıllar önce, ANAMUR Belediyesi’nin geçmiş dönemden bu yana enteresan şekilde süre giden imara aykırı yerlerin yıkım ihalesi var idi. Bu iş nasıl bir iş ise, kimse KANUNA AYKIRI YERLERİ YIKAMIYOR, yâda yıkmak istemiyordu… Bu nedenle ortaya konan teknik şartname ucube halde idi… Sizlere sürekli durumu haber yaparak duyurduk. Bu yıkım işleri BELEDİYELERİN KENDİSİ TARAFINDAN YAPILMASI GEREKİRKEN, ne hikmet ise sürekli ihaleye çıkıyorlar ve özel sektör de, teknik şartnamede istenen GÜVENLİK meselesi yüzünden işe teklif atmıyordu. Bu yüzden de sürekli AÇIK olarak yapılan ihale, istekli çıkmaması nedeniyle İPTAL ediliyor idi.  Yine Geçtiğimiz günler Benzer işin birisi daha Mersin’in AKDENİZ ilçesinde ortaya çıktı Akdeniz belediyesi de “Belediyemiz sınırları içerisinde Muhtelif Mahallelerde bulunan Kaçak Yapıların Yıkılması İşi” ni AÇIK usulde haleye çıkar. Ancak hiçbir özel kuruluş bu işe teklif atmaz. Bu nedenle ihale iptal olur. Şaştık mı? HAYIR!!! Şimdi Mersin’in ERDEMLİ İLÇESİ aynı konuda, imara aykırı yapıların yıkımını ihaleye çıkar. 2025/78409 İKN numaralı ihale, yarın (11.2.2025 günü) saat 10.30 da yapılacak. Dosyayı üşenmedik indirdik. İnceledik. Daha önce Anamur, Akdeniz Belediyesi gibi bunlarda Güvenlik işini ihaleyi alacak olan yükleniciye bırakmış. Yani sonucu belli olan bir ihale ilanı olmuş. Yarından sonra Erdemli belediyesi de, yeterli istekli çıkmadı, teklif veren olmadı diyerek bu ihale ve işi iptal ederse, şaşmayın…

Daha henüz yeni yakın AKDENİZ belediyesi aynı ihaleyi yapmış ve aynı gerekçe ile iptal etmişti. İşte o haberimizin linki:

https://www.haberanaliz.net/haber/anamurdan-sonra-akdenizde-ihaleyi-iptal-etti-22508

AKDENİZ Belediyesinden önce ise ANAMUR Belediyesi defalarca aynı işi ihaleye çıkmış ve aynı gerekçeler ile iptal etmişti. İşte o haberimizin likide aşağıda:

https://www.haberanaliz.net/haber/anamurdaki-ihale-iptal-edilmis-bak-sen-22274

Haberanaliz.net olarak, bu hususlarda fikri takibe önem vererek, önceki yazdığımız benzer yazılarıda sizlere yukarıda aktardıktan sonra, Erdemli Belediyesinin yarın yapılacak olan 2025/78409 İKN numaralı dosyasında neler gördük aktaralım.

Erdemli ilçemizin sınırlarında toplamda 389 adet ayrı ayrı yıkılması gereken imara aykırı, ruhsata aykırı yer tespit edilmiş. Hem tutulan zabıt ile hem fotoğrafları konarak dosya oluşturulmuş. 2 GB lık bir dosya.

Bunun için idari ve teknik şartname hazırlanmış. İdari şartnamede Ö.E. isminde bir MÜHENDİS ihaleye girmek isteyenler şartnamelerle ilgili bir şey soracak ise görevlendirilmiş.

İdari şartnamenin ikinci maddesinde, ERDEMLİ BELEDİYESİ MUHTELİF MAHALLELERDE RUHSATSIZ YAPI YIKIM İŞİ diye konu açıklanmış ve TOPLAMDA 389 ADET OLMAK ÜZERE MUHTELİF MAHALLELERDE YAPI VB. YIKIM İŞİ. Denerek miktarı belirlenmiş, işin yapılacağı yer olarak da, MERSİN İLİ ERDEMLİ İLÇESİ SINIRLARI İÇERİSİNDE İDARE TARAFINDAN GÖSTERİLECEK YER/YERLER denerek idari şartnameye yazılmış.

Teknik şartnamesi ise, üç sahife olduğu için, o şartnamenin içeriğini aynen buraya alıyorum, sizlerde okuyunuz, konuyu anlamanız açısından faydası olur diye:

ERDEMLİ BELEDİYESİ FEN İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ MUHTELİF MAHALLELERDE RUHSATSIZ YAPI YIKIM İŞİNE AİT ÖZEL TEKNİK ŞARTNAME

1. İŞİN TANIMI: Erdemli Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü(İdare) ihtiyacı olan, Mersin ili Erdemli ilçesi muhtelif mahallelerde 3194 sayılı İmar Kanunu kapsamında 389 (Üç yüz seksen dokuz) kalem ruhsatsız yapı yıkım işini kapsar.

2. GENEL HUSUSLAR:

            a) İş bu ihale kapsamında yapılacak tüm yıkım işleri İdare’nin belirleyeceği koordinatör personel aracılığıyla Yüklenici tarafından İdare’ye bilgi verilerek yapılacaktır.

            b) İş bu ihale kapsamında yapılacak tüm yıkım işleri;

                        -3194 sayılı İmar Kanunu,

                        -4857 sayılı İş Kanunu,

                        -6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu

                        -25.04.2013 tarih ve 28628 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği,

                        -05.10.2013 tarih ve 28786 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği,

                        -17.07.2013 tarih ve 28710 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan İşyeri Bina ve Eklentilerinde Alınacak Sağlık Ve Güvenlik Önlemlerine İlişkin Yönetmeliği,

                        -02.07.2013 tarih ve 28695 sayılı Resmî Gazetede yayınlanan Kişisel Koruyucu Donanımların İşyerlerinde Kullanılması Hakkında Yönetmeliği ve diğer ilgili tüm kanun ve yönetmelik maddeleri kapsamında yapılacak olup Yüklenici ilgili maddeleri uygulayacağını taahhüt eder.

3. YÜKLENİCİ FİRMA YÜKÜMLÜLÜKLERİ

                a) İnşaatın yıkımı sırasında gerekli olan bütün güvenlik önlemleri yüklenici firma tarafından alınacaktır. Yıkım süresince çevre binalara hiçbir şekilde zarar verilmeyecektir. Çevreye zarar verilmesi durumunda Yüklenici üç gün içerisinde zararı tazmin edecektir ve/veya zarar gören yapıyı eski haline getirecektir. Aksi halde verilen zarar İdare tarafından tutanakla tespit edilecek olup Yüklenicinin ilk hak edişinden kesilecektir.

            b) Yıkımdan çıkan molozlar İdarenin göstereceği yere Yüklenici tarafından nakledilecek, nakli için İdare tarafından bedel ödenmeyecektir. Yüklenici nakliye dâhil fiyat verilecek olup yıkımdan çıkan molozun tasarruf hakkı İdareye ait olacaktır.

                c) Yıkım öncesi elektrik, su, telefon, doğalgaz vb. altyapı bağlantılarının kontrolü, kontrollü kesinti ve diğer işlemler için ilgili kurumlarla koordinasyon kurulması ve yıkım sonrası ilgili kurumlara bilgi verilmesi ile ilgili tüm işler Yüklenici tarafından yapılacak olup altyapılar ile ilgili meydana gelebilecek tüm zarardan Yüklenici sorumludur.

                ç) Yıkım işlemi yapının kompresör marifeti ile küçük parçalara bölünmesi şeklinde yapılacak, ihtiyaç durumunda İdare’nin gözetiminde makine ile yıkım yapılabilecektir.

                d) Yıkım işlemi sırasında çevrenin zarar görmemesi için Yüklenici tarafından her türlü koruyucu güvenlik önlemi alınacak, çevreye verilebilecek her türlü zarardan Yüklenici sorumlu olacaktır.

                e) Yıkım işlemi kapsamında Yüklenici tarafından gidiş geliş trafiği sekmeye uğratılmayacak, yol veya kaldırım başlarına işaret, yönlendirmeler ve gerekli hallerde bekçi koyulacaktır. Yıkılacak yapının çevresinde yeterli genişlikte boş alan varsa, yıkımdan önce yapı yüksekliğinin en az iki katına eşit genişlikte güvenlik alanı sağlanır ve projesinde öngörülmüş olmak şartıyla bu alan en az 2,5 m yükseklikte bir perde ile çevrilir. Yapının çevresinde boşluğun yeterli genişlikte bulunmaması durumunda, yıkım sırasında fırlayacak parçaların çevreye zarar vermesini önlemek için yapının çevresi gerekli yükseklik ve dayanıklılıkta bir perde ile çevrilir. Bitişik yapı bulunması halinde, bu yapılara zarar verilmemesi için çöktürme ve devirme işlemlerinde tedbir alınacaktır. Şehir içinde yıkma, sökme ve kesme sırasında yol ve kaldırım başlarına o bölgenin geçit vermediğini gösteren işaret levhaları veya görevli personel konularak trafik güvenliği sağlanacak, bunun için ilgili idareden gerekirse izin alınacaktır.

                f) Yüklenici firma yıkım işlerini İdare’nin görevlendirdiği personel rehberliğinde yapacaktır.

g) Yıkım yapılan yapının tüm işlemleri bitirilmeden diğer yıkım işine geçilmeyecektir.

h) Yıkılacak yapı için geçerli Yapı Kayıt Belgesi, Yürütmeyi Durdurma Kararı, İhtiyati Tedbir gibi yargı kararlarının bulunması ve bunların yükleniciye ibrazı halinde bu husus derhal İdare’ye bildirilecek ve İdare’den gelen cevaba göre işlem yapılacaktır. Aksi halde doğmuş veya doğabilecek olan zararlardan Yüklenici ve Yüklenici temsilcileri sorumludur.

ı) Yıkım işleri kapsamında patlayıcı madde kullanılmayacak, gece çalışması yapılmayacaktır.

            i) İdare iş bu ihale kapsamında iş artışı/azalışına gidebilir, Yüklenici bu karara itiraz etmeyeceğini taahhüt eder.

            j) Yüklenici iş programında kendisine verilen herhangi bir yıkım işi İdare ya da mal sahibi tarafından daha önce yıkılmış ise ayrıca bedel talep etmeyecektir.

            k) Sökme işlerinde işe yarar malzemenin kırılmaması, bozulmaması ve ziyan verilmemesi hususlarına Yüklenici azami dikkat edecek olup 3.şahıslara verilebilecek zararın tespiti halinde Yüklenici bu zararı karşılayacağını taahhüt eder.

            l) Yüklenici, yıkım alanında sökümden çıkan PVC, demir profil, kiremit, kereste, cam, her çeşit doğrama vb. malzemelerini aynı parsel içinde Belediyemiz İmar ve şehircilik Müdürlüğü yetkilisi veya Yapı Denetim Görevlisinin göstereceği yere istif edecektir. Yüklenici verdiği teklifin içine yukarıda açıklanan işleri de hesap edip bu doğrultuda teklif verecek, İdare yukarıda açıklanan bu işler için ayrıca bedel ödemeyecektir.

            m) Yıkım ekibinin sevk, idare ve her türlü ihtiyacı yükleniciye aittir.

            n) Yapım İşleri Genel Şartnamesi iş bu şartnamenin değişmez ekidir.

            o) Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Kararları doğrultusunda 1. ,2. ,3. Derecede Sit Alanı olarak tescil edilen yerlerde olan yapılar; İdarenin ve KUDEB’in uygun göreceği yöntemle ve görevlileri eşliğinde yıkım işleminin yapılması sağlanacaktır.

            ö) Birim Fiyat Tarifleri:

            ERDML-YKM-ANLZ-1:

Makine ile patlayıcı madde kullanmadan demirli ve demirsiz beton inşaatın yıkılması.

            Birim Fiyata Dâhil Olan Masraflar:

Makine ile Patlayıcı madde kullanmadan demirli ve demirsiz beton inşaatın belirlenen yıkım yöntemine göre yıkılması veya sökülmesi, her türlü kapı pencere vb. imalatların sökülmesi, yıkım ve sökümden çıkan malzemelerin; vasıtalara yüklenmesi, idarenin göstereceği yere nihai ortalama 4000 m mesafeye kadar taşınması, boşaltılması, tabakalar halinde serilerek düzeltilmesi vb bütün işlerin yapılması için gerekli olan her türlü işçilik, malzeme, makine, alet ve araç giderleri ile yüklenici kârı ve genel masraflar.

            Boşluk Katsayısı(K) :Yıkılacak olan yapılarda %10 boşluk hacmi olarak belirlenmiştir.

            Ölçü:Demirli ve demirsiz beton inşaatın yıkılmadan önce yerinde boşluksuz ölçülen metreküp cinsinden hacmidir.

            ERDML-YKM-ANLZ-2:

El ile kompresör yardımıyla madde kullanmadan demirli ve demirsiz beton inşaatın yıkılması.

            Birim Fiyata Dâhil Olan Masraflar:

El ile kompresör yardımıyla patlayıcı madde kullanmadan demirli ve demirsiz beton inşaatın belirlenen yıkım yöntemine göre yıkılması veya sökülmesi, her türlü kapı pencere vb. imalatların sökülmesi, yıkım ve sökümden çıkan malzemelerin; vasıtalara yüklenmesi, idarenin göstereceği yere nihai ortalama 4000 m mesafeye kadar taşınması, boşaltılması, tabakalar halinde serilerek düzeltilmesi vb bütün işlerin yapılması için gerekli olan her türlü işçilik, malzeme, makine, alet ve araç giderleri ile yüklenici kârı ve genel masraflar.

Boşluk Katsayısı(K) :Yıkılacak olan yapılarda %10 boşluk hacmi olarak belirlenmiştir.

Ölçü: Demirli ve demirsiz beton inşaatın yıkılmadan önce yerinde boşluksuz ölçülen metreküp cinsinden hacmidir.

ŞİMDİ….

Yukarıdaki teknik şartnamenin “3. YÜKLENİCİ FİRMA YÜKÜMLÜLÜKLERİ”  Başlıklı bölümüne dikkat edin, tıpkı diğer iki belediye gibi (ANAMUR- AKDENİZ) yıkım işinde tüm güvenlik tedbirlerini yüklenici firmaya vermişler.Yani derler ki, sen yıkacaksın, makine senden, eleman senden, oradaki güvenliği de sen sağlayacaksın… Şimdi iş güvenliğini sağlamak ayrı, yıkarken çevreye zarar vermemek yani… Oradaki can güvenliğini sağlamak ayrı. O yapıların mal sahiplerinin eli Armut toplamayacak, yıkım esnasında hr gür çıkacak, kavga döğüş ne ararsanız. Oradaki can güvenliğini, asayişi yüklenici nasıl sağlasın, sağlayabilsin?!! Görüyorsunuz ekranlara yansıdı, İstanbul’da yıkım yapıldı, zabıta bir yandan, polis ve asker bir yandan güvenlik ve asayişi sağlamaz ise, yıkmak çok zor. Asker polis zabıta el ele verip yıkımı gerçekleştirdiler. Bizim Mersin’de kim icat etti ise, işi ihaleye çıkıp, baştan savmak meselesi var. Yıkılacak ruhsata aykırı, imara aykırı yerler var ve KANUN bunu yıkın emri veriyor, ama bizimkiler bunu belirledikleri halde kendileri yıkmıyor, yıkımı ihaleye çıkıyorlar. İşin kolayını bulmuşlar. İhaleye çıktık, kimse gelip teklif vermedi. Vermez, veremez… Bunu sizde biliyorsunuz. İstanbul daki belediye de, Onlar kendi yıkıyor da, siz niye ihaleye çıkıyorsunuz? Alet, edevat, araç gereciz yok ise bahaneniz, devlet bir bütündür. Olan kamu kuruluşundan isteyin, yıkın buraları. Tabi amaç esasen yıkmak olmadığı için, bahane çok. Kimse sorumluluk almak istemiyor. Bu işin hem idari hem siyasi sorumluluğu var. Onun için ihale yapıyorlar, istekli çıkmadı, iptal ettik diyorlar, bir müddet sonra yeniden çıkıyorlar, böyle vaziyeti idare ediyorlar. Peki devletin başkaca kurum kuruluşları yok mu? Kimse bunlara ne yapıyorsunuz, neden yıkmıyorsunuz diye hesap sormayacak mı? Çok büyük olay patlak verecek ki, (Bolu Kartaklaya yangını gibi) devletin ilgili kurumları harekete geçip, bu belediyelerin idarecilerine hesap soracak. Yoksa imara aykırı bina varmış, ruhsatsız yapı varmış, kimsenin umurunda olmuyor.

Evet, geldik zurnanın zırtladığı yere…  Yarın saat 10.30 da yapılacak ERDEMLİ belediyesinin bu yıkım ihalesi de diğer iki belediyenin (AKDENİZ- ANAMUR’unki gibi) aynı gerekçelerle iptal edilirse şaşmayın. Gün ola bekleyip görelim.

ALLAH BU DEVLETE VE MİLLETE ZEVAL VERMESİN

CEVAP HAKKINA SAYGILIYIZ.

Cevabı yazıda, adı geçen ilgilisi ve yetkilisi göndermesi gerekir.

Telefon ve iletişim bilgilerini koymayı unutmayınız.

CEVAP GÖNDERECEĞİNİZ e- posta ADRES:

batuhansezerhaberanaliz06@gmail.com


Türkiye ve Suriye arasında askeri işbirliği nasıl şekillenecek?Önceki Haber

Türkiye ve Suriye arasında askeri işbirl...

Hamas rehine takasını durdurdu, İsrail 'ateşkes ihlâli' dediSonraki Haber

Hamas rehine takasını durdurdu, İsrail '...

Başka haber bulunmuyor!