DEPREM İLLERİ EKONOMİSİ İÇİN KANUN TEKLİFİ
SİYASETCHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, depremin yarattığı ekonomik sorunların giderilmesi için Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Malatya illeri ile Gaziantep’in Nurdağı ve İslâhiye ilçelerini kapsayan bir kanun teklifi verdi.
CHP’li Güzelmansur Kanun Teklifi’nin gerekçesinde “Hatay’da ve bahsedilen yerlerde barınma krizi devam etmekte, sosyal ve ekonomik yaşamdaki çöküntü durdurulamamakta, sağlık ve eğitim başta olmak üzere kamu hizmetleri yetersiz kalmaktadır. Kısaca anılan 4 il ve 2 ilçede hayat, alınan olağan tedbirlerle normale döndürülememektedir” dedi.
5 kanunda değişiklik içeren ve 2 müstakil maddesi olan kanun teklifi özetle şu düzenlemeleri içeriyor:
- Mücbir sebep 2026 sonuna kadar devam edecek.
- Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi kefaletiyle esnaf ve sanatkârlara kullandırılan işletme kredilerinde azami vade 84 ay, azami limit 5 milyon TL olacak,
- Sigorta primlerinin işveren ve işçi hisselerine ait kısımlarından %7’şerlik orandaki bölümü, Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesine konulacak ödenekten karşılanacak,
- Konut ve işyeri satışlarından KDV alınmayacak,
- Deprem konut, işyeri ve ahır bedelinin yarısı Devlet tarafından karşılanacak,
- Prefabrik işyerlerinde elektrik AFAD tarafından ödenecek,
- Kamuda hizmet verenlere aylık 10 bin TL tazminat ödenecek,
- Kamu personelinin fazla çalışma saatlik ücreti 2 katına çıkarılacak
- Aile sağlığı çalışanlarının ödemelerinde depremden önceki son aya ait aylık ücretlerden az olmamak üzere ödeme yapılacak,
- Kullanılamaz durumdaki aile hekimliği birimleri için depremden önceki son aya ait aile sağlığı merkezi gider ödemesi ödenmeye devam edilecek
- Koruyucu sağlık hizmetlerinin uygulanması ile ilgili performans/başarı oranına göre kesinti yapılmayacak
İlginizi Çekebilir
ERDOĞAN: “Ekonomi programımızın olumlu etkilerini önümüzdeki dönemde daha fazla göreceğiz”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı’nın ardından yaptığı açıklamada, “2025 yılında da Türkiye’yi yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazla yoluyla kaliteli büyütme stratejimizi uygulamaya devam edeceğiz. Ekonomi programımızın olumlu etkilerini, önümüzdeki dönemde birçok alanda daha fazla göreceğiz” ifadelerini kullandı.
ERDOĞAN: “Yeni anayasa Türkiye için lüks değil, çok geç kalmış bir ihtiyaçtır”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Muğla’da STK Temsilcileriyle Buluşma Programı’nda yaptığı konuşmada, “Yeni anayasa Türkiye için lüks değil, çok geç kalmış bir ihtiyaçtır. Bu yönde atılacak bir adım Türkiye Yüzyılı hedefimize daha kolay, daha hızlı ulaşılmasını sağlayacaktır” dedi.
ERDOGAN: “Terör, hukukun ve demokrasinin düşmanıdır”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Mardin 8. Olağan İl Kongresi’nde yaptığı konuşmada, “Bölücü örgütün demokrasinin sağladığı imkânları kullanarak şehirlerimize ve belediyelerimize çökmesine de izin vermedik. Şunu bir defa herkesin kabul etmesi lazım; terör, özgürlüğün, hukukun ve demokrasinin düşmanıdır. Demokrasi ile terör aynı kapta bir arada bulunmaz” dedi.
“Bölgemizde adil ve kalıcı bir barışın tesisi için, D-8 ülkeleri olarak daha fazla çaba harcamalıyız”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, D-8 Zirvesi kapsamında düzenlenen Filistin ve Lübnan'daki Duruma İlişkin Özel Oturum’da yaptığı konuşmada, “Filistin’in, Lübnan’ın ve Suriye’nin iç barışının sağlanması için yeni dinamiklerin geliştirilmesine öncülük etmeliyiz. Bölge ülkelerinin birbirlerinin iç işlerine karışmadan kendi aralarında güçlü bir dayanışma içine girmesi şüphesiz büyük önem taşıyor. Bu çerçevede, bölgemizde adil ve kalıcı bir barışın tesisi için, D-8 ülkeleri olarak hep birlikte daha fazla çaba harcamalıyız” dedi.