İran’da kadın karikatüriste ceza: 6 yıl hapis

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İran’da kadın karikatüriste ceza: 6 yıl hapis
İran’da Kadın Karikatürist Atena Ferqidani’e sanatından dolayı 6 yıl hapis cezası verildi.

İran’da Karikatürist Atena Ferqidani,13 Nisan’da Tahran’ın Pastori Caddesi’ndeki bir duvarda eserlerinden birini yaparken gözaltına alındı. Gözaltına alınan Ferqidani, Evin Kadın Cezaevi’ne gönderildi. Farqidani, hakkında “kutsallara hakaret” ve “devlet aleyhine propaganda yapmak” suçundan Tahran Devrim Mahkemesi’nin 26’ncı Şubesi’nde dava açıldı. Farqidani’nin, 9 Haziran’da görülen duruşmasında “hakaret” suçundan 5 yıl, ve “propaganda” suçundan bir yıl olmak üzere toplam 6 yıl hapis cezası verildi. Karikatürist Ferqidani’ye verilen hapis cezası mahkeme tarafından 10 Haziran günü bildirildi.

Ferqidani’nin avukatı Muhammed Moqimi, “İran’da bir kaç dakika süren davalar sıklıkla yaşanıyor. Bu göstermelik davalarda idam kararları da sistematik bir şekilde alınıyor” dedi.

‘İŞKENCEYE UĞRADI’

Moqimi, sosyal medya hesabında şunları yazdı:

"Atena Farqidani, güvenlik kurumları tarafından uğradığı tacizi protesto etmek için Pastor Sokağı'na giderek duvara bir protesto karikatürü yaptığında, Devrim Muhafızları istihbarat ajanları aşırı şiddet kullanarak onu önce sığınaklarından birine götürdü ve ağır işkence yaptı. Burun kanaması ve kafasına aldığı darbeler sonucu bilincini kaybetti. Birkaç saat sonra, Fateb'deki 8. polis üssünün mescidinde kendine geldi ve burada bazı kıyafetlerinin çıkarıldığını fark etti. Kıyafetlerini aldıktan sonra, kıyafetlerinden kan lekelerinin çıkarıldığını fark etti ve 14 Nisan sabahı Evin adliyesine nakledildi. ‘Devlete karşı propaganda’ ve ‘kutsallara hakaret" (Şiilerin 12. İmamına karşı) ile suçlandı.”

ZEHİRLEME GİRİŞİMİ

Tahran'da yaşayan karikatürist, ressam ve çocuk hakları aktivisti Atena Farqidani, 7 Haziran 2023 tarihinde de tutuklanmıştı. Serbest bırakıldıktan sonra verdiği bir röportajda, Qarçak hapishanesindeki yetkililerin kendisini zehirlemeye çalıştığını söylemişti. Karikatürist 20 Haziran'da, açlık grevi nedeniyle bilincini kaybettikten sonra bir hastanede terk edilmişti. (MA)


Bahçeli: "Herkesi uyarıyorum: Asıl hedef Türkiye"Önceki Haber

Bahçeli: "Herkesi uyarıyorum: Asıl hedef...

İYİ Partili Uz, ihraç talebiyle disipline sevk edildiSonraki Haber

İYİ Partili Uz, ihraç talebiyle disiplin...

Başka haber bulunmuyor!