Gündem ANALİZ

Gündem ANALİZ

Mail: ganaliz@gmail.com

Doğrudan Temin alımlara Dikkat!!!

Doğrudan Temin alımlara Dikkat!!!

Doğrudan Temin alımlara Dikkat!!!

Anlamak mümkün değil.

O kadar yazıp çiziyoruz, Devletin en tepesindeki kurumlar, “ne oluyor orada”  demiyor, diyemiyor.

Mersin ilinde kamu kurum ve kuruluşlarında DOĞRUDAN TEMİN ve PAZARLIKLI alımların haddi hesabı yok.

Yürürlükte TASARRUF genelgesi var, uyan yok.

Başta Gençlik spor, sonrasında Belediyeler, Ardından Hastaneler (Sağlık) doğrudan temine devam ediyorlar, pazarlıklı alıma yöneliyorlar, bütünlük arz eden işleri bölüp parçalayıp alıyorlar.

İl genelinde kamu kurum ve kuruluşlarının doğrudan temin usulünü genel bir ihale yöntemi olarak algılamamaları ve doğrudan temin hükümlerinden faydalanmak için mal ve hizmet alımlarını bölmemeleri gerektiğini yüzlerce kez yayınlayıp duyurduk.

Yasa var, yönetmelik var, KİK genelgeleri var, kamu kurumlarının doğrudan temin limitlerinin yıllık ödeneklerinin yüzde 10’undan fazla olamayacağı ifade edildiği halde bu limitlere uymayanların haddi hesabı yok.

4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu’na göre yapılacak ihalelerde, saydamlık, rekabet, eşit muamele, güvenilirlik, gizlilik, kamuoyu denetimi, ihtiyaçların uygun şartlarda ve zamanında karşılanması ve kaynakların verimli kullanılması ilkelerine uyan yok.

Kamu hukukuna tabi olan veya kamunun denetimi altında bulunan yahut kamu kaynağı kullanan kamu kurum ve kuruluşlarının yapacakları mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin ihaleleri, 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu hükümlerine göre yapılması gerektiği gibi, aynı Kanunun 2. maddesinde Kanun kapsamına giren idareler sayılmak suretiyle belirtilmiştir.

4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu’nun "Temel İlkeler" başlıklı 5. maddesinin birinci fıkrasında, "İdareler, bu Kanuna göre yapılacak ihalelerde, saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenilirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarda ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumludur" ifadesi yer almaktadır.

Aynı Kanunun "İdarelerce uyulması gereken diğer kurallar" başlıklı 62. maddesinde, Kanun kapsamındaki idarelerce mal veya hizmet alımları ile yapım işleri için ihaleye çıkılmadan önce uyulması zorunlu hususlar belirtilmiş, maddenin (ı) bendinde ise Kanunun 21 ve 22. maddelerindeki parasal limitler dâhilinde yapılacak harcamaların yıllık toplamı, idarelerin bütçelerine bu amaçla konulacak ödeneklerin %10’unu Kamu İhale Kurulu’nun uygun görüşü olmadıkça aşamayacağı belirtilmiştir. Yine aynı Kanunun 60. maddesinde görevlilerin cezai sorumluluğu düzenlenmiştir.

"Doğrudan Temin" usulünün, genel bir ihale yöntemi olarak algılanmaması, doğrudan temin hükümlerinden faydalanmak için yapılacak ya da alınacak mal ve hizmetlerin bölünmemesi, Kamu İhale Kanunu’nda belirtilen hükümlerin dışına çıkılmaması, istenilen rekabet ortamının oluşturularak, kamu menfaatinin en üst seviyede sağlanması, ihalenin ilanına ilişkin hükümlerin yerine getirilerek olası itiraz ve iptallerin önüne geçilmesi için yetkili makamlarda oturanların ilgilileri uyarması gerekir...

İl düzeyinde bunu yapacak olan VALİ’LERDİR...

Bir genelge ile kendisine bağlı kurum ve kuruluşları uyarmalı ikaz etmelidir.

Ardından da sıkı bir denetim yapmalıdır.

Harcanan para TÜYÜ BİTMEDİK YETİMİN kasası olan BAYTÜLMALDIR...