haberanaliz
Dr.Binhan OĞUZ

Dr.Binhan OĞUZ

Mail: binhanoguz@gmail.com

YURTDIŞINA EĞİTİM PAZARLAYARAK DA İHRACAT YAPIYORUZ ARTIK!

YURTDIŞINA EĞİTİM PAZARLAYARAK DA İHRACAT YAPIYORUZ ARTIK!

Sevgili Haber Analiz okurları ile bu buluşmamızda “ülkemizde güzel şeyler de oluyor “diyerek başlayalım istedim..Bu seslenişlerimin ilk başlarında TARIM ve TURİZM’e sarılmanın tam zamanı, Gelecek 2 T’de demiştim…Ülkemizin dışa bağımlı olmayan 2 çok büyük zenginliği Tarım ile Turizm’e sahip çıkmak gerektiğini vurgulamayı tercih etmiştim… daha sonra genelde Tarım’daki sorunlara ve çözüm önerilerine dikkat çekme gayretinde olmuştum…Son dönemde diğer T Turizm ve genel anlamda hizmet ihracatına da yer vermek istedim hatırlarsanız  …sağlık turizminin getirileri kadar, Yüksek öğrenim için ülkemize gelen yabancı uyruklu öğrenciler de Hizmet İhracatımız için önemli; bu kez Küresel Yurt dışı pazarlama konumumuzu ele alalım istiyorum …

Türkiye, yükseköğretimde dünyada ilk 20 içerisinde yer aldı

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünce (UNESCO) İstatistik Enstitüsü'nün verileri halen pandemi öncesi döneme dair verileri baz alıyor; (2019 yılı verileri yenice açıklandı.) UNESCO 2019 yılı verilerine göre, dünyada toplam 6 milyon uluslararası öğrenciden 977 bin'i Amerika'daki yükseköğretim kurumlarında öğrenim görüyor. Amerika'yı sırasıyla 509 bin 160 öğrenci ile Avustralya, 489 bin 019 öğrenci ile İngiltere izledi. Türkiye yükseköğretimde uluslararası öğrenciler için çekim merkezi olma yolunda önemli bir ilerleme kaydederek, 2018-19 yılında sahip olduğu uluslararası öğrenci sayısı bakımından dünyada ilk 20 ülke arasına girme başarısı gösterdi.

Türkiye’nin YÖK kayıtlarına göre öğrenci sayısının 8296959 olup, Yabancı öğrenci oranının %3 civarında olması Türkiye’deki uluslararası öğrenci sayısının, yükseköğretimde arttığını, küresel alanda yükseköğretimde bir çekim merkezi olma yolunda giderek konumunu güçlendirdiğini gösterir.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünce (UNESCO) yayımlanan 2019 yılı verileri itibarıyla, Türkiye,  154 bin 505 öğrenci, ile yükseköğretimde dünyada en çok uluslararası öğrenciye sahip 11. ülke oldu.

2000/01 öğretim yılında Türkiye’deki uluslararası öğrenci sayısı 16.656 iken, bu sayı 2014/15 öğretim yılında büyük bir sıçrama kaydederek 72.178’e, 2018/19’da ise 154.505’e ulaşmıştır. 2021/22 öğretim yılında ise bu rakam 260.290 olarak kaydedilmiştir. [1]

Dünyada ilk kez -2019 yılı kayıtları ile- 6 milyondan fazla yurt dışında eğitim hizmeti alan öğrenci var; buna göre kendi ülkesi dışında eğitim hizmeti alan öğrenci sayısı dünyada 5 yılda %35 oranında bir artış göstermiş oluyor ve Avrupa bu öğrencilerin gittikleri “gözde” ilk varış noktası oluyor. Fransa'nın 246 bin yabancı öğrencisi var iken Türkiye, 154 bin yabancı öğrenciyi üniversitelerinde ağırlamaktadır. [2] Küresel öğrenci hareketliliği de şüphesiz benzeri görülmemiş üç krizin etkisi (Pandemi, Brexit ve Ukrayna'daki savaş)  altında dönüşüm geçirmektedir. 1. Sıradaki ABD’nin dünya uluslararası öğrenci payı % 16 olurken, Türkiye’nin %2,6 gibi bir pazar payına sahip olduğunu görüyoruz.                                 

YÜKSEKÖĞRETİM ALANINDA ÇEKİM MERKEZİ HALİNE GELME ÇABALARINDA TÜRKİYENİN RAKİBİ BOL

Yüksek öğretim, dünyanın ‘yeni’ ülkeleri için de hem bir ‘pazar’ hem de stratejik etki konusu olmuştur: Rusya, Çin, Suudi Arabistan, G:Kore’nin yanı sıra Türkiye de yeni oyuncular kervanına katılmış durumdadır. Son 5 yılda, küresel sınıflamada 11. olan Türkiyeye gelen uluslararası öğrenci sayısı, % +221 oranında bir artış kaydetmiştir. Gelecek 10 yılda Yüksek öğrenimde öğrenci hareketliliğini etkileyecek unsurlar arasında demografik dinamiklerin yanı sıra, büyüme, ekonomik krizler, sosyal istikrarsızlıklar, etkin olacağa benzemektedir ancak yüksek öğrenimin kendisindeki değişimler de yabancı öğrencilere ev sahipliği yapacak ülkeler arasında rekabeti ateşleyeceğe benzemektedir.

Uzmanlara göre, ister Covid-19 pandemisi yaşanırken, ister Ukrayna'daki savaşın sonuçları karşısında, Türkiye, son iki yılda açık ve misafirperverbir ülke olarak kendini kanıtlamayı başardı.Pandemi sırasında yabancı öğrencilere olan bu açıklık,2021/22 öğretim yılında ise yabancı öğrenci sayısını 260.290’e taşımış bulunuyor.

Avrupa'da :

•    Brexit, İngiltere’de AB’li gençler için öğrenim ücretlerinde bir artışa neden oldu Avrupa’dan gelmesi beklenenlerin yerini artan sayıda Asyalı öğrenci aldı.

•    Avrupalı ​​öğrencileri çekmek için istekli olan Fransa ise 2022’de Excellence Europa isimli yeni bir burs programı başlattı.

• Ukrayna'daki savaş, 2019’da yurt dışından öğrencilere ev sahipliğinde 5. sırayayerleşmiş olan Rusya'nın yerini etkileyebilir ancak savaş öncesi çoğunlukla Ukrayna’da bulunan Afrikalı öğrenci akışını da değiştirebilir.

Dünyada:

•    Covid ile karşı karşıya kalan ilk menşe ülke Çin'in kalıcı izolasyonu, özellikle bu yabancı öğrenci hareketliliğine en çok bağımlı olan, Avustralya gibi, ülkeler için belirleyici bir etken oluşturacaktır,

•    Pandemi  öncesi 2. Sıraya gelmiş olan Avustralya’nın, pandemi sürecinde kapatılması da olumsuzluk yaratabilir.

Yüksek Öğrenimimizi hangi ülkelerde iyi pazarlamışız diye baktığımızda gelen yabancı öğrencilerin ülkeleri ve payları aşağıdaki gibidir[3]:

•     Suriye %20,

•     Azerbaycan % 11,4,

•     Türkmenistan % 9,7

•     Irak % 5,3

•     İran % 4,8,

•     Afganistan % 4,1,

•     Somali % 3,3,

•     Almanya %2,5,

•     Yemen % 2,4,

•     Mısır % 2,2

Afrika’dan, Küba’dan, Şili’den de öğrenci geliyor…

6 milyon uluslararası öğrencinin dünyanın çeşitli üniversitelerinde öğrenim gördüğü günümüzde Türkiye, 7 düvelden gelen uluslararası öğrenci sayısını artırmaya çalışmakta ve sayılardan da anlaşıldığı gibi üniversitelerin uluslararasılaşma projelerinedestek olunmaktadır.

Peki hocam bu gidiş gelişler karşılıklı mı diyeceksiniz? 50 000 üzerine öğrencimiz var yurt dışında eğitim gören aynı kaynağa göre ve bunlar neredeler dersek:

•     Almanya %21,2,

•     ABD % 17,

•     İngiltere % 8,

•     Azerbaycan % 5,

•     Suudi Arabistan % 2,6

Gibi ülkelere dağılmış durumdalar…

Sevgili Ata’mızın dediği gibi bu yurt dışına giden öğrencilerin “Kıvılcım olarak gidip, birer Alev olarak döneceklerini” ve önemli yerlere gelerek kendilerini Türkiye’nin gelişmesine adayacaklarını umalım ve eğitimin de önemini her vesile ile vurgulayan Gazi Mustafa Kemal’i  şükran ve minnetle bir kez daha analım. Çağdaş, kültürlü ve eğitimli bireylerden oluşan bir Toplum olabilme yolunda çizdiklerinin Türkiye’ye ışık olmaya devam ettiğini özlemle hatırlatarak tamamlayalım…

[1] https://istatistik.yok.gov.tr/

[2] UNESCO; http://uis.unesco.org/fr/uis-student-flow

[3] http://uis.unesco.org/fr/uis-student-flow