haberanaliz

MEZUNİYET TÖRENİNE ALINMAMASI HAKKINDA KONUŞTU

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
MEZUNİYET TÖRENİNE ALINMAMASI HAKKINDA KONUŞTU
CHP Kırklareli Milletvekili Fahri Özkan, Cumhuriyet'in 100'üncü yılını kutlayan laik Türkiye Cumhuriyeti'nde bu uygulama kabul edilemez!..

Özkan, yaptığı basın açıklamasında,13 Haziran 2024 tarihinde Kocaeli Gebze Alaettin Kurt Anadolu Lisesi'nde düzenlenen mezuniyet töreninde kız çocuklarına, "Kıyafet yönetmeliğine uymadıkları" gerekçesiyle 'uygunsuz kıyafet' denilerek törene alınmamıştı. Ardından gelen kamuoyu ve toplum baskısı, Gebze İlçe Milli Eğitim Müdürü'nün olaya müdahil olmasından sonra öğrenciler mezuniyet törenine alınmış, anayasamıza aykırı olan bu tutum ülke gündeminde önemli bir yer tutmuştur.

Özkan, konu ile ilgili Milli Eğitim Bakanı Sayın Yusuf Tekin’e  verdiğim soru önergesine gelen cevapta bunların hiç biri yaşanmamış, Bakan genelge göndermemiş, okul müdürü bu genelgenin gereği olarak velilere izin dilekçesi imzalatmamış, kıyafetlerinden dolayı öğrenciler törene alınmayıp saatlerce kapıda bekletilmemiş, sanki öğrenci velileri, öğrenciler kendilerini meşhur etmek, sosyal medyada gündem olmak için bu olayları yaşamışlar, dedi.

Gelen cevapta, Milli Eğitim Bakanının, mezuniyet töreni için özel bir kıyafet mevzuatı olmadığı, mevcut mevzuatın geçerli olduğunu söylediğini belirten Özkan, o halde neden öğrenci velilerine "Veli izin onay formu" gönderilerek "Milli Manevi değerlere, kılık kıyafet yönetmeliğindeki temel sınırlandırmalara" (Yırtık veya delikli kıyafetler ile şeffaf kıyafetler giyemez. Vücut hatlarını belli eden şort, tayt gibi kıyafetler ile diz üstü etek, kısa pantolon kolsuz gömlek ve tişört giyemez. Siyasi sembol içeren simge, şekil ve yazıların yer aldığı fular, bere, şapka, çanta ve benzeri materyalleri kullanamaz) şartları dayatılarak velilerin imzalaması istendi, diye sordu.

Özkan, Bakanlığın, milli ve manevi değerleri,  anayasa yerine keyfi bir yöntemle başka bir merkeze çekmesi kabul edilemez, bakanlık genelgeyi derhal geri çekmelidir. Bu durum okul idaresi ile veliler ve öğrencileri karşı karşıya gelecektir. Bakan, öğrencilerin tamamının mezuniyet törenine katıldığını söylerken, öğrenci velilerinin ve öğrencilerin saatlerce okul kapısının önünde jandarma tarafından durdurulduğundan söz etmiyor. Keşke görüntüleri izlese yapılanları görebilirdi, dedi.

Bakanlık, okulun Jandarma bölgesinde olması nedeniyle personelin rutin çalışma kapsamında, güvenlik amacıyla okulda bulunduğu ifade ediliyor. Oysa ki Türkiye’de hiçbir kolluk kuvveti, hiçbir okula mülki idare amirin talebi olmadan giremez. Mezuniyet törenine girmek isteyen öğrencilere engel olamaz, velilerine müdahalede bulunamaz. Jandarmaya bu emri veren kim? Bilmek istiyoruz ,dedi.

Özkan gelen cevabın yaşanan olayı bir komediye dönüştürdüğünü belirterek, velilere ve mezuniyet törenine katılan öğrencilere ve herhangi bir müdahalede bulunulmadığı, hiçbir öğrenciye kıyafetinden dolayı ayrımcılık yapılmadığı ifade edilmekte. Buna göre öğrenci velileri ve öğrenciler okulun kapısının önünde bilerek beklemişler, tamamen meşhur olmak , gündem yaratmak  için olay çıkarmışlar.

Olayın üzerinden iki buçuk ay geçmesine rağmen hala bir sonuca ulaşılamamış olması, soruşturmanın hala devam etmesi, bu olayın ört bas edilmesi nedeniyledir. Soruşturma hızlandırılarak biran önce sonuçlandırılmalı, olayda sorumluluğu bulunanlar hakkında gereği yapılmalıdır.


Eminağaoğlu: Anayasanın sözde kaldığı bir kez daha görüldü.Önceki Haber

Eminağaoğlu: Anayasanın sözde kaldığı bi...

Baskıcı Rejimi, Türkiye’yi Avrupa Birliği’nden UzaklaştırdıSonraki Haber

Baskıcı Rejimi, Türkiye’yi Avrupa Birliğ...

Başka haber bulunmuyor!