Fransa ve Almanya dışişleri bakanları AB adına Suriye'de
Batılı ülkeler Suriye'de yönetimi elinde tutan Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) ile yoğun bir diplomatik temas trafiği sürdürüyor.
Almanya ve Fransa'nın dışişleri bakanlarının Avrupa Birliği (AB) adına Suriye'nin geçici yeni lideri Ahmed eş-Şera (Ebu Muhammed Colani) ile görüşeceği kaydedildi.
Ayrı ayrı gelen bakanların Suriye'nin sivil toplum temsilcileri ile görüşeceği kaydedilmişti. Fransız ve Alman bakanlar Sednaya Hapishanesi'ni de ziyaret ederek burada kurtarma çalışmalarını yürütenlerden bilgi aldı.
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Şam'a gitmeden önce yaptığı açıklamada, "Avrupa ve Suriye arasında yeni bir siyasi ilişkinin mümkün olduğunu" söylemişti.
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot ve Baerbock, AB'den ülkeye gelen ilk bakanlar oldu.
Suriye'ye gittikten sonra 2012'den beri kapalı olan Fransa Büyükelçiliğini ziyaret eden Barrot, "egemen, istikrarlı ve barış içinde bir Suriye" umudunun olduğunu kaydetti.
Baerbock ise "HTŞ'nin ideolojik olarak nereden geldiğini ve geçmişte neler yaptığını biliyoruz. Ancak yine de ılımlı bir tavır ve diğer aktörleri anlamak için isteklerini görüyoruz" dedi.
AB, İngiltere, Almanya ve Fransa'nın HTŞ temsilcileriyle doğrudan görüşmelerinin ardından, 20 Aralık Cuma günü de Amerikalı diplomatlar Şam'da HTŞ temsilcileriyle bir araya gelmişti.
20 Aralık Cuma günü ABD 10 yıldan uzun sürenin ardından ilk kez Şam'da resmi görüşmeler yaptı.
AFP haber ajansının Suriyeli bir yetkiliden aktardığına göre, ABD'li diplomatlarla Ahmed eş-Şera arasındaki görüşme "olumlu" geçti.
ABD, kaybolan gazetecileri gündeme getirdi
HTŞ bünyesindeki Askeri Operasyonlar Birimi'nin Telegram hesabından yapılan açıklamada, Washington'ın Suriye'yi istikrara kavuşturmada geçiş yönetimine destek sözü verdiği kaydedildi.
Görüşmede, tüm Suriye vatandaşlarının haklarına saygı göstermeyi taahhüt etmelerinin de ABD tarafından takdirle karşılandığı belirtildi.
HTŞ'den yapılan açıklamada ABD'li yetkililerin ülkedeki farklı isyancı grupların dağıtılarak, birleşik bir Suriye ordusu kurulması yönündeki çabaları da övdüğü belirtildi.
Açıklamaya göre Eş-Şera Suriye'nin ekonomik iyileşmesinin önündeki "büyük bir engel" olduğunu söyleyerek, ABD'li yetkililerden yaptırımları kaldırmalarını istedi.
Açıklamada yeni yönetimin barışın tesisi için bölge ülkeleriyle stratejik ortaklıklar kurmayı hedeflediği de kaydedildi.
Görüşmenin ardından ABD HTŞ lideri Eş-Şera'nın başına koyduğu 10 milyon dolarlık ödülü kaldırdı.
HTŞ hâlâ ABD'nin terör örgütleri listesinde bulunuyor.
Heyette, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Barbara Leaf, ABD Başkanı Joe Biden'ın rehine temsilcisi Roger Carstens ve Yakın Doğu İşleri Bürosu'nun üst düzey danışmanı Daniel Rubinstein yer aldı.
ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan görüşmeyle ilgili yapılan açıklamada, Bakan Yardımcısı Leaf'in, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararının ruhuna uygun, şeffaf, kapsayıcı ve mezhep ayrımı gözetmeyen bir siyasi geçiş sürecine tam destek verdiklerini yinelediği kaydedildi.
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü de, HTŞ temsilcileriyle yapılan toplantıda Suriye'deki geçiş sürecinin ilkeleri ve bölgesel gelişmelerin ele alındığını söyledi.
Sözcü, diplomatların Şam'da bulundukları süre zarfında, Esad rejimi döneminde kaybolan ABD'li gazeteci Austin Tice, Majd Kamalmaz ve diğer Amerikan vatandaşlarının akıbetiyle ilgili konular üzerinde çalıştıklarını da sözlerine ekledi.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da ABD'nin Şam'ın yönetimini ele geçiren HTŞ ile "doğrudan temas" halinde olduğunu açıklamıştı.
Bu, ABD'nin HTŞ ile doğrudan iletişim kurduğuna yönelik ilk resmi açıklama olarak kayıtlara geçmişti.
Blinken HTŞ ile temaslarının özel olarak, kayıp Amerikalı gazeteci Austin Tice'ın akıbetiyle ilgili olduğunu söylemişti.
Daha önce diplomatlar ziyaret etti
İngiliz diplomatlar da 16 Aralık Pazartesi günü Suriye'nin başkenti Şam'da Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) lideri Ahmed eş-Şera (Muhammed Colani) ile bir araya gelmişti.
HTŞ'nin sosyal medya hesaplarından paylaşılan fotoğraflarda, İngiltere'nin Suriye Özel Temsilcisi Ann Snow'un da HTŞ lideriyle görüşen heyette olduğu görülüyordu.
HTŞ'den yapılan açıklamada, İngiliz diplomatlarla yapılan görüşmede "son gelişmelerin ele alındığı" söylendi.
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen, Brüksel'in Suriye'nin yeni lider kadrosuyla "doğrudan teması" yoğunlaştıracağını belirtmişti.
Avrupa Birliği Dış Politika Temsilcisi Kaja Kallas ülkenin yeni lider kadrosunun kadın ve azınlık haklarına saygı duyan kapsayıcı bir hükümet kurma yönünde "olumlu adımlar" atarsa, AB'nin Suriye'ye yönelik ambargoları hafifletmeye hazır olması gerektiğini" söylemişti.
Kallas, Suriye'nin yeni lider kadrosuyla "yapıcı" görüşmelerden sonra, AB'nin Şam'daki diplomatik temsilciliğini yeniden açacağını belirtti.
HABER VE KAYNAK: BBC.TÜRKÇE
https://www.bbc.com/turkce/articles/cn4x1jnr0y3o