haberanaliz
Perihan ÇAKIROĞLU

Perihan ÇAKIROĞLU

Mail: perihancakiroglu@gmail.com

GİRİŞİMCİLİK GURULARI, DEPREM ŞEHİRLERİNİ AYAĞA KALDIRACAK

Depremlere karşı mücadele birleşik organizasyonlarla yapılırsa çok daha verimli ve kaliteli hizmet verilir. Depremzedelerin farklı ihtiyaçları daha kısa zamanda karşılanır ve yüksek yoksunluk duygusu daha az hissedilir. Yerel kalkınmalar daha rahat sağlanır.

Elini taşın altına koymaya karar veren İstanbul’un girişimcilik gurularını deprem şehirlerinde göreceğiz.

Hepsini tek tek tanıyorum. Ne yapabileceklerini, nasıl başarılı olabileceklerini biliyorum ve onlara inanıyorum.  

Onların gönderdikleri bir mesajda örnek bir çalışmanın bilgisi veriliyordu. İlgimi çektiği için de sizlerle paylaşmak istiyorum.

Endeavor Türkiye, Türkiye, Girişimcilik Vakfı, Habitat Derneği, HAN Spaces ve KAGİDER (Kadın Girişimcileri Destekleme Derneği), depremden etkilenen şehirlerimizde yerel kalkınma odağında iş birlikleri geliştirmek, ortak çalışma mekanları kurmak ve uzun vadede istihdama katkıda bulunarak şehirlerin ekonomik bağlamda yeniden ayağa kalkmasına destek olabilmek amacıyla bir konsorsiyum oluşturdu.

ÖNCELİKLİ MESELE AYAĞA KALKMAK

Kurulan konsorsiyum, yol haritasını da belirledi. 

Yukarda adını verdiğim 5 kurum, Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Malatya'dan başlayarak bu kentlerde hayatın yeniden başlaması, istihdam yaratılması, afetten etkilenen vatandaşların yeniden çalışma dünyasına katılımının sağlanması veya kolaylaştırılması adına sürdürülebilir proje ve platformları hayata geçirmek için kolları sıvadı.
Peki, yol haritasında neler var?

“Mekan” adı verilecek ortak çalışma alanlarında öncelikli olarak çalışma ortamının sağlanması, atölye ve etkinliklerin düzenlenmesi, iş ve girişim dünyasından konuşmacıların ağırlanması, kadın girişimcilerin desteklenmesi, öğrenci ve girişimcilere yönelik ilham veya mentörlük seanslarının düzenlenmesi gibi çalışmaların yapılması hedefleniyor.

İLK ŞEHİR HATAY

Depremzede şehirlere bir umut ışığı olacak çalışmalar, yerel yönetimlerce de destekleniyor.

Proje kapsamında ilk ortak çalışma alanının Hatay Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde ve paydaşlığında başlatılması için adım atıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş ve konsorsiyum ortaklarının kurumlarını temsilen Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır (Habitat), HAN Spaces ve Alkaş Yönetim Kurulu Başakanı Avi Alkaş, Endeavor Türkiye Genel Sekreteri Aslı Kurul Türkmen (Endeavor) ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Başkanı Emine Erdem ile ilk protokol imzalandı.

Çalışma alanı “Mekan”ın, Hatay EXPO alanında kurulması hedefleniyor.

KRİZİ ÇÖZME STRATEJİSİ 

Depremle birlikte yıkılan binaların ve bu nedenle kaybettiğimiz insanlarımızı unutmak mümkün değil.

Ancak hayat devam ediyor. Depremden sağ çıkanların yeniden umutla hayata bakmaları için elimizden ne gelirse yapmalıyız. Yarınlara UMUT saklamalıyız.
Konsorsiyum üyelerinin ziyaretleri kapsamında Adıyaman ve Malatya Ticaret Odaları ile görüşmeler yapıldı, ardından alan ziyaretleri yapılarak fizibilite çalışmaları da başlatıldı.
Endeavor Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kurttepeli, neler yapılacağını anlatırken, şunları söyledi:

“Ülkece hepimizi derinden sarsan bir afet yaşadık ve bugün hızlıca yaşadığımız felaketin yaralarını sarmaya odaklanmak istiyoruz. Türkiye'deki 15 seneyi aşkın deneyimimizde, girişimcilerin kriz ortamlarında ortaya çıkarak sorunlara en hızlı çözümleri getirdiğini gördük. Beş kurum olarak ortak çalışmanın ve girişimciliğin iyileştirici gücünü ortaya koymak en büyük dileğimiz.”
 
Girişimcilik Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Sina Afra da yepyeni girişimlerden söz etti. Ve şu bilgileri verdi:

“Proje kapsamında, Hatay, Kahramanmaraş, Gaziantep, Adıyaman, Malatya ve göç alan çevre illerde, güvenliği sağlanan alanları topluluk merkezlerine dönüştüreceğiz. Yepyeni girişimlere ve iş birliklerine çalışma ortamı oluşturabilmek istiyoruz. Bir dayanışma ve yerel kalkınma platformu haline gelecek bu projeyle hedefimiz öncelikle, STK'lar, iş dünyası, start-up'lar ve diğer ekosistemleri buluşturmak, çalışma ihtiyacı ve çalışma ortamı olan kişileri bir araya getirmek.”

TEMEL AMAÇ İŞGÜCÜ VE TİCARET 

Depremzedelere ne kadar yardım yapılırsa yapılsın, orta ve uzun vadede bunun sürdürebilirlik imkanı yetersiz.

O bölgelerde yaşayan insanlara iş ve aş lazım. Ekonomi çarkının dönmesi için iş gücünün devreye girmesi ticari hayatın, alışverişin canlanması ve bunlar içinde kaynak yani para gerekiyor.

Bence konsorsiyum bu noktada önemli işlevlere imza atacak.
Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır, belli bir çerçeve çizerek ayrıntılara şu cümlelerle dikkat çekti:

 “Depremden etkilenen toplulukların dayanıklılığının ve geçim kaynaklarının geliştirilmesine yönelik sosyoekonomik kalkınma odağında çalışmalar yürütmek amacıyla, açık çalışma alanlarının oluşturulması adına bir iş birliğini başlatmış bulunmaktayız.

 “Kaynaklarımız sınırlı, temel amacın nitelikli iş gücünün bölgede kalmasını sağlamak için ticari hayatın canlandırılması, ekonomik faaliyetin devam etmesi ve iç göçün yönetilmesi çok önemli.

“İşletmelerin faaliyetlerine devam edebilmesi için iş yerleri yıkılan insanların ve çalışanların bölgede kalması amacıyla uygun ortamların oluşturulması lazım. Bu amaçla oluşturulacak açık çalışma alanlarımızı, sürekliliği olacak çalışma ihtiyacında olanlar, öğrenciler, girişimciler, ofisi zarar görenler, uzaktan çalışanlar, gönüllüler kullanabilecek.

“Buralarda bölgeyi yeniden ayağa kaldırmayı çabuklaştıracak kadın girişimcileri desteklemenin yanında yerel kalkınmaya, üreticilere, e-ticaret yapanlara, pazaryeri oluşturmaya destek olmayı hedefliyoruz. Bölgede oluşturulan merkezlerle birlikte dayanışma ve yerel kalkınma ruhunu güçlendirerek en kısa sürede yaralarımızı saracağımıza olan inancım tamdır.”

HER DERDE DEVA ORTAKLIK

HAN Spaces ve Alkaş Yönetim Kurulu Başkanı Avi Alkaş, yaraları sarmada Konsorsiyum’un işlevine daha da açıklık getirdi:

 “Deprem felaketinden etkilenen şehirlerimizde ortak çalışma alanları açarak çalışma, eğitim ve inovasyonu desteklemeyi amaçlıyoruz. Bu alanlar, dayanışma ve yerel kalkınma platformları oluşturacak, yeni iş birlikleri ve girişimlere olanak sağlayacak.

“Projenin temel hedefi, ihtiyaç duyan herkesin bu alanlarda buluşmasını sağlamak, ofisi zarar görenler, yeniden iş kuracaklar, öğrenciler, girişimciler, uzaktan çalışanlar, gönüllü ve STK'lar gibi farklı kesimlere destek olmaktır. Bunun yanı sıra, nitelikli iş gücünün bölgede kalmasını sağlayarak istihdama katkıda bulunmak istiyoruz.

“Ben, han kültüründen gelen bir iş insanı olarak bu projenin iş gücüne, üreticiliğe ve kalkınmaya sağlayabileceği faydalara gönülden inanıyorum ve topraklarımızda yeşermiş bu paylaşımcı kültüre en çok ihtiyaç duyduğumuz anlardan birini yaşadığımızı düşünüyorum. Bu önemli projelerin dayanışma ve birlikte çalışma kültürümüzün güçlenmesine ve yaraların sarılmasına katkıda bulunmasını umuyorum.”

KADIN GİRİŞİMCİLERE İŞ DÜŞÜYOR 
Krizin çözümlenmesinde girişimci kadınlara da fırsatlar çıkıyor. Kadının eli bu fırsatlara dokunacak. Bu hareketin nasıl yürüyeceğini de Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Başkanı Emine Erdem aktardı ve deprem bölgelerindeki kadınların ekonomide yükselmesinin girişimcilikle mümkün olacağını belirtirken şöyle konuştu:

 “KAGİDER olarak kadının ekonomide güçlenmesi, özellikle de girişimcilik yoluyla güçlenmesi ve istihdamda daha çok yer alması noktasında çalışıyoruz. Hayata geçireceğimiz ortak çalışma alanlarıyla deprem bölgesindeki girişimci kadınları da ayağa kaldırmak, işlerine devam edebilmek ya da iş fikirlerini hayata geçirmek için ihtiyaçlarını karşılamak ve onları daha da ileriye taşımak önceliklerimiz arasında. 

“Birbirinden değerli beş kurumla birlikte hayata geçirdiğimiz ortak çalışma alanlarının bölgenin ekonomik kalkınması, yeniden canlanması için büyük bir ihtiyaç olduğunu görüyoruz. En büyük arzumuz kısa zamanda depremden etkilenen diğer illerimizde de bu alanları oluşturmak.”

Hani derler ya; Bunlar güzel hareketler..

İşte öyle..

İstanbul’un kalburüstü girişimcilik guruları, deprem şehirlerinde üsler oluşturuyor. Kurulan Konsorsiyum ile ellerini taşın altına koyuyorlar.

Başarıları bol olsun.