haberanaliz

DEM Parti Grup Başkanvekili: İmralı heyeti dışındaki heyetler de adaya gidebilmeli

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
DEM Parti Grup Başkanvekili: İmralı heyeti dışındaki heyetler de adaya gidebilmeli
DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, İmralı sürecine ilişkin “İmralı heyeti dışındaki heyetlerin adaya gitmesi, aydınların, yazarların, farklı siyasi partilerin ve bu konuda çalışma yürüten ilgili herkesin ve Sayın Öcalan’ın görüşmek istediği herkesle görüşme yapılacak koşulların hızla oluşması gerekiyor” dedi.

DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Meclis’te basın toplantısı düzenledi.

Konuşmasına, Saddam Hüseyin rejimi tarafından gerçekleştirilen Enfal Katliamı’nda hayatını kaybedenleri anarak başlayan Koçyiğit, "Bu katliamda diğerleri gibi cezasız bırakılmıştır. Biz de bir kanun teklifi hazırladık ve TBMM’nin de katliamı resmen tanıması için kanun teklifi vereceğiz. Bu aynı zamanda yeni dönemde tartıştığımız Kürt sorununun ortak çözümü için pozitif katkı sunacak önemli bir başlık olacak. Ortak bir gelecek kuracaksak ortak acıları anmayı, ortak yas tutmayı bilmemiz ve onlarla yüzleşmeyi bilmemiz gerekiyor" dedi.

“Bugün KCK operasyonlarının da yıl dönümü”

"Bugün KCK operasyonlarının da yıl dönümü" diyen Koçyiğit, "12-14 Nisan 2009 tarihinde yine bir barış ve çözüm tartışmasının arefesindeyken eş zamanlı operasyonlar yapılmış ve o dönemin aydınları, gazeteleri, yazarları tutuklanmıştı. Şimdi o iddianameleri yazanların, davaları hazırlayanların birçoğunun cezaevinde ya da başka yerlerde olduğunu çok iyi biliyoruz. O gün karanlık bir el devreye girmişti ve çözüm tartışmalarını KCK operasyonları ile sabote etmek istemiş ve bunda da başarılı olmuştu. Bugün bu nedenle çözümün, diyaloğun gereğini yeniden vurgulamak istiyorum" ifadelerini kullandı.

"Tecritin kalkması gerektiğini söyledikçe bazı çevreler anlamamakta direniyor"

Geçen hafta Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yapılan görüşmenin içeri hakkında bilgi veren Grup Başkanvekili Koçyiğit’in özetle şöyle konuştu:

“Geçen hafta Sayın Cumhurbaşkanı ile İmralı heyetimizin görüşmesi vardı. Bu görüşmede şimdiye kadar yürütmeye çalıştığımız sürecin aksayan ve tıkanan yönleri aslında ele alındı. Sürecin dinamiği niteliğindeki adım aslında İmralı tecridinin lağvedilmesi, Sayın Öcalan’ın hedeflediği çalışmaların yapılması için gerekli koşulların sağlanmasının gerekliliği de bu görüşmede tekrar teyit edilmiş oldu.

“Madem ki silahlar sussun isteniyor o zaman neden en tecrit altında tutuluyor?”

Tecridin ortaya kalkması gerektiğini bizler söyledikçe bazı çevreler bunu anlamamakta direniyorlar ve gerçek anlamda bu meseleyi çarpıtan yaklaşımlar olduğunu da görüyoruz. Hepimizin düşlediği barışı ve çözümü mümkün kılacak adımları atan, atacak olan aktör Sayın Öcalan değil midir? Evet kendisidir. Yine kendisi ile yapılan görüşmede kendisi bu iradeyi açıkça ortaya koymamış mıdır? Evet koymuştur. O zaman madem ki silahlar sussun, şiddet son bulsun isteniyor o zaman neden bunu yapacak en önemli aktör şu anda tecrit altında tutuluyor? Bunun önüne neden engel konuluyor? ‘Çözümü, barışı istemeyen kimdir’ diye de bütün bu tablonun içerisinde bu soruyu biz yeniden sormak istiyoruz.

"Meclis’in izleyici pozisyondan çıkmasının zamanı geldi"

Bakın 1 Ekim’den beri dünya kadar tartışma oldu, belirli aşamalar oldu, çağrı yapıldı ama halihazırda Meclis’ten hiçbir adım atıldığını görmüyoruz. Halihazırda Meclis’ten bir tane yaprak kımıldamıyor, hala hiçbir inisiyatif geliştirilmiş değil. Bunu anlamakta güçlük çekiyoruz. DEM Parti ve halkın aslında demokratik toplum ve barışın inşası için atılacak adımlara dair ne beklediği, ne yaptığı çok açık ve net bir şekilde ortadadır. Ama halihazırda diğer taraftan, hükümet kanadından özellikle Meclis’in sessizliğini kaygı verici olduğunu ifade etmek istiyorum. Bu konuda Meclis’in izleyici pozisyondan hızla çıkması, gerçek anlamda inisiyatif alması ve elini taşın altına koymasının zamanı geldi çoktan geçiyor da.

Adalet Bakanı ile görüşme bu hafta

Bu hafta İmralı heyetimiz Sayın Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile bir görüşme gerçekleştirecekler. Bu görüşmede sürecin özellikle yasal meseleleri, ceza infaz hukuku ve diğer başlıklara dair kendisi ile bir görüş alışverişi yapılacak. Ama tabii ki sürecin daha detaylı bir şekilde ilerlemesi için Meclis’in rol üstlenmesi ve sürecin gerçekçi bir yasal zemininin oluşturulmasına ihtiyaç var. Halihazırda bu yasal zeminden uzaktayız, bu yasal zeminden yoksun şekilde süreç ilerletilmek isteniyor.

Bu iş neden Meclis’te çekilecek? Çünkü bu çağrı bütün ülkeye, 85 milyon yurttaşa, Türkiye halklarına yapılmış bir çağrı. Doğal olarak 85 milyon yurttaşın iradesinin tecelli ettiği yer olan Meclis’in de halkı temsil eden bir kurum olarak hızla sürece müdahil olması gerekiyor.

“Süreçten çok önce umut hakkıyla ilgili kanun teklifini Meclis’e sunmuştuk”

Bu süreç 1 Ekim’den önce başladı ama biz ondan çok önce umut hakkıyla ilgili kanun teklifini Meclis’e sunmuştuk. Aslında bizim gündemimiz çok uzun süredir umut hakkının tanınması, tecridin kaldırılması, Kürt sorununun demokratik yollardan çözülmesidir. Heyetimiz bu süreci adım adım, şeffaf şekilde kararlılıkla devam ediyor. Ancak tecrit devam ediyor, Sayın Öcalan’ın heyet dışında bir görüşme trafiği oluşmuş değil. Bayramda aile ile sınırlı bir görüşme yaptı. Onun dışında heyetle sınırlı bir görüşme trafiği yürüyor. Bunun kabul edilebilir olmadığının altını çizmemiz gerekiyor. Tecridin tamamen kaldırılması ve bu sürecin ilerletilebilmesi için Sayın Öcalan’ın özgür yaşam ve özgür çalışma koşullarının hızla oluşturulması gerekiyor ve bu konuda da özellikle İmralı heyeti dışındaki heyetlerin adaya gitmesi, aydınların, yazarların, farklı siyasi partilerin ve bu konuda çalışma yürüten ilgili herkesin ve Sayın Öcalan’ın görüşmek istediği herkesle görüşme yapılacak koşulların hızla oluşması gerekiyor. Bundan imtina etmenin ülkenin barışına kaybettirdiğini ve bu sürece kaybettirdiğini ifade etmek isterim.

“Kamuoyunda ciddi bir kafa karışıklığı, güven bunalımı olduğunu biliyoruz”

Topluma bir çağrı yaptı Sayın Öcalan. O zaman bu çağrısını bizzat kendisinin topluma anlatması doğru olan değil midir? Bunu aracılarla ifade etmek yerine kendi sesinden, kendi sözünden toplumla temas etmesi ve barış ve demokratik toplum çağrısını bizzat kendisinin topluma ifade etmesinin en doğru yöntem olduğunu söyleyelim. Bu anlamıyla iktidara çok sorumluluk düşüyor. İktidarın çözüm ve barış konusunda hızla güven artırıcı adımlar atması gerekiyor çünkü bu konuda kamuoyunda ciddi bir kafa karışıklığı, güven bunalımı olduğunu biliyoruz. Bugün herkes ‘Kürtlerle barış, muhaliflerle savaş olur mu?’, ‘Kürtlere özgürlük, muhalefeti susturmak olur mu?’, ‘Bir yandan kayyum atanarak bir yandan barış görüşmeleri yapabilir mi?’, ‘Bir yandan düşman hukuku uygulanırken bir yandan da demokratik hukuk konuşulabilir mi?’ gibi sorular soruluyor. Bu soruların müsebbibinin de bizzat hükümetin kendi pratikleri olduğunu ifade edelim. İktidar pratiğiyle hem kendi meşruiyetini hem de çözüme dair niyetini sorgulatan bir pozisyondadır. Hızla buradan çıkması ve toplumu kutuplaştırıp çözüm tartışmalarını negatif etkileyecek pratiklerden de hızla kaçınması gerektiğini ifade etmek istiyorum.

Yapılması gerekenleri sıraladı

Bu güven artırıcı adımların başında haksız yere tutuklamaların derhal sonlandırılması, tutuklamanın bir yöntem olarak tercih edilmesinden vazgeçilmesi gerekiyor. Gezi ve Kobani gibi kumpas davalarının hızla ortadan kaldırılması, AYM ve AİHM kararlarının hemen uygulanması gerekiyor. Cezaevlerinde bugün ölümle burun buruna gelmiş hasta mahpusların derhal salıverilmesi gerek. Siyasi tutsaklara yönelik ayrımcı infaz hukukunun hızla gözden geçirilmesi, kuyu tipi Y ve S tipi cezaevlerinin lağvedilmesi, tek kişilik hücrelerin ve tecrit sisteminin terk edilmesi gerekiyor. Bugün ifade özgürlüğü ve örgütlenme özgürlüğü önündeki engellerin de hızla kaldırılması gerekiyor. Herkesin demokratik değerlerin özüne saldırılmayacak şekilde görüşlerini, düşüncelerini tartışabileceğini, protesto hakkını kullanabileceği gerçekten özgür ve demokratik bir Türkiye’ye ihtiyacı var. Bunun koşullarını oluşturmak da bizzat hükümetin sorumluluğundadır. 27 Şubat çağrısında Sayın Öcalan ifade etmişti. Demokratik uzlaşma temel yöntemdir. Biz de DEM Parti olarak bunu temel bir yöntem olarak ele alıyoruz.

“Biz Sayın Öcalan’ın fiziki özgürlüğünü talep ediyoruz”

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Koçyiğit, umut hakkına ilişkin soru üzerine "Biz Sayın Öcalan’ın fiziki özgürlüğünü talep ediyoruz. Bunda bir tartışma yok. Ama bugün ilk elden yapılması gereken, oraya gidiş aşamasının taşlarını döşeyecek olanın hızlı bir şekilde çalışma koşullarının düzeltilmesi, herkesle görüşebileceği bir iklimin oluşturulması ve tecridin ortadan kaldırılması olduğunu ifade etmek isterim” dedi.

"Bu süreci yürütmesi gerekenler Kandil, İmralı ve bizzat hükümetin kendisidir"

Koçyiğit, "Aldığımız duyumlar terör örgütü silah bırakmadan Ankara’nın da harekete geçmeyeceği şekilde. Bu konuda ne söylemek istersiniz" sorusunu da şöyle yanıtladı:

"27 Şubat deklarasyonunun kendisi Sayın Öcalan’ın çağrısı. Ama sadece Sayın Öcalan’ın çağrısı değil. Bu Sayın Öcalan ile devlet arasında oluşmuş bir mutabakat. Sonuçta bu devletten bağımsız bir mutabakat olduğunu ve bu metnin böyle çıktığını düşünemeyiz. Bu anlamıyla bu çağrı sadece PKK’ye değil, aynı zamanda hükümete, aynı zamanda devlete, aynı zamanda Türkiye toplumunun hepsine yapılmış ve herkese yüklenen bir çağrıdır. Bu anlamıyla PKK, çağrıdan kendi üzerine düşeni aldığını ifade etti. Silah bırakacağını, bu konuda Sayın Öcalan’ın geliştirdiği sürecin tamamen arkasında olduğunu, hiçbir tereddüdünün olmadığını ifade ettiler. Bundan sonraki süreç devlet ile PKK arasındaki görüşmelere kalıyor açıkçası. Yani bu koşulların oluşturulması devletin sorumluluğundadır. Birçok beyanlarında var o anlamıyla biz onların adına konuşacak pozisyonda değiliz ama basına ve kamuoyuna yansıyan yaptıkları açıklamalardan şunu en azından anlıyoruz; ‘Biz silah bırakmak, kongreyi toplamak istiyoruz ama bu koşullardan yoksunuz’ diyorlar. Yani güvenlik koşulları ve bazı özel koşullar öne sürüyorlar. Bu koşullardan birisi de Sayın Öcalan’ın özgürlüğüdür. Bu anlamıyla devletin bir mesai yapması gerektiğini düşünüyoruz. Bizim buradan bir çağrı yapmamızın bir etkisinin olacağını düşünmüyoruz. Zaten örgütüne bir çağrı yapmış Sayın Öcalan. Biz de Sayın Öcalan’ın geliştirdiği sürecin arkasında olduğumuzu tam mutabakatla parti olarak da Kürt halkı olarak da ifade ettik. Bu bir süreç. Bu süreci yürütmesi gerekenler Kandil, İmralı ve bizzat hükümetin kendisidir. Onların görüşmesi, onların tartışması ve onların bu süreci hal yoluna koyup işleri çözmesi gerekiyor.”

İmralı için başvuru yapılacak

Bakan Tunç ile görüşmenin ardından İmralı Adası’na gidilip gidilmeyeceği sorusu üzerine Koçyiğit, “Sayın Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile görüştükten sonra tekrar İmralı’ya gitmek için bir başvuru yapılacak ve bir gidiş öngörülüyor ama takvimi başvuru yapıldıktan sonra Bakanlık öngörüyor. Bu anlamda kesinleşmiş bir takvim yok” dedi.

RUDAW


Halepçe, Irak’ın 19. ili oldu: Tarihi karar Parlamento’da onaylandıÖnceki Haber

Halepçe, Irak’ın 19. ili oldu: Tarihi ka...

ANLAŞILDI, DÜZELMEYECEKLER, YEREL SİYASİLERİN İŞİNEDE BÖYLE GELİYOR...Sonraki Haber

ANLAŞILDI, DÜZELMEYECEKLER, YEREL SİYASİ...

Başka haber bulunmuyor!