haberanaliz

Dinçer: “Türkiye AKP Döneminde Her Alanda Dibi Gördü!”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Dinçer: “Türkiye AKP Döneminde Her Alanda Dibi Gördü!”
CHP Ankara Milletvekili Semra Dinçer, AKP döneminde Türkiye’nin ekonomiden, adalete, cinsiyet eşitliğinden, kadına şiddete,spordan ifade özgürlüğüne kadar tüm alanlarda son sıralara gerileyen bir ülke haline geldiğini söyledi. Dinçer: “2024 Paris Olimpiyatları bizlere AKP döneminde spor da dahi dibe vurduğumuzu göstermiştir. Türkiye, AKP iktidarı döneminde her alanda dibi görmüştür. Adalete güven kalmamıştır. Eğitimde fırsat eşitliği tamamen sonlanmıştır. İstihdam oranları dibe vurmuş, enflasyon dünya ülkeleri arasında zirveyi görmüştür. Gıda, enerji enflasyonu her geçen ay rekor kırmaya devam etmektedir. Türkiye bölgesel ve küresel sıralamaların neredeyse hepsinde listenin sonlarında kendine yer bulmaktadır. AKP dönemi, yurttaşların asla hatırlamak istemeyecekleri bir dönem olarak tarihe geçecektir.” ifadelerini kullandı.

Paris Olimpiyatları

2024 Paris Olimpiyatlarında Türkiye’nin kazandığı 8 madalyayı değerlendiren Dinçer: “Paris Olimpiyatları liyakatsiz yönetici kadrosunun spor ve sporcunun gelişimi için yetersiz olduğunu gözler önüne sermiştir. Ülkemizin tüm spor dallarında başarılı olmasını sağlayacak maddi ve nüfus potansiyeli bulunmaktadır. 101 sporcumuzu olimpiyatlara göndermemize rağmen 8 madalya almış olmamız sporda da dibe vurduğumuzun en önemli göstergesidir. AKP iktidarı sadece ülkeyi değil, aynı zamanda sporu da bitiren iktidar olmuştur. Yöneticilerin tüm bu yetersizliklere rağmen yüreklerini ortaya koyarak geleceğe yönelik umut veren sporcularımızı kutluyorum.” dedi.

Özgür Olmayan Ülke

Küresel Özgürlükler sıralamasında Türkiye’nin 2018 yılında tarihinde ilk kez “özgür olmayan ülke” kategorisine alındığını hatırlatan Dinçer: “Ülkemizde şimdiye kadar Youtube 6 kez, Twitter 3 kez, Ekşi Sözlük 4 kez, Wikipedia 5 kez kapatılmıştır. Çok yakın bir zamanda Instagram’ın 1 haftalık süreyle keyfi bir şekilde kapatıldığına şahit olduk. Tüm bunlar Türkiye’de insanların özgür olmadığını tek başına kanıtlar niteliktedir. AKP döneminde ülkemizin adı ilk kez üçüncü dünya ülkeleriyle birlikte anılır hale gelmiştir.” dedi.

Adalet, Akademi, Basın Özgürlüğü, Demokrasi

“Dünya Adalet Projesi verilerine göre hukukun üstünlüğüne bağlılık derecesinde ülkemiz 142 ülke arasından 117. sırada yer almaktadır. Türkiye bu sıralama ile Nijer, Sierra Leone, Guatemala, Madagaskar, Angola gibi ülkelerin altında yer almaktadır. Dünya Basın Özgürlüğü Endeksine göre ise Türkiye 180 ülke arasında 158. sırada yer almaktadır. Erişim engelleme, içerik kaldırma ve sosyal medya kaynaklı tutuklama gibi kriterleri inceleyerek İnternet Özgürlüğü raporu hazırlayan Freedom House’a göre Türkiye 100 puan üzerinden sadece 30 puan alabilmiş ve burada da son sıralarda yer almıştır. Akademik özgürlükte de Türkiye 179 ülke arasından 166. sırada yer almaktadır. Tüm bunlar AKP döneminde Türkiye’nin geldiği noktayı açıkça ortaya koymaktadır.”

Ekonomiden Sosyal Yaşama Çöküş

AKP iktidarı döneminde ekonomiden sosyal yaşama kadar toplumun tüm çeperlerinde çöküşün meydana geldiğini söyleyen Dinçer şöyle devam etti: “ Ekonomik ve sosyal yaşamda cinsiyet eşitsizliğinde 146 ülke arasından 129. sıradayız. Türkiye, ekonomik yaşama katılım ve fırsatlar çerçevesinde hazırlanan raporlarda son sıralarda yer almaktadır. Gıda ve enerji enflasyonunda küresel anlamda bir geriye gidiş varken, Türkiye’de gıda ve enerji tam gaz zamlanmaya devam etmektedir. Son 3 yılda Türk Lirası en çok değer kaybeden para birimlerinden bir tanesi haline gelmiştir. AKP döneminde Türkiye tüm istatistiklerde dibe vurmuştur. Bu istatistikler ülkemiz için utancın fotoğrafıdır. Üzücü ve acı vericidir.” 


VATANDAŞ KÜL SOLUYOR, BAKANLIK SESSİZ!Önceki Haber

VATANDAŞ KÜL SOLUYOR, BAKANLIK SESSİZ!

Türkiye’nin yapay zekayla sınavını Bakan Kacır’a sorduSonraki Haber

Türkiye’nin yapay zekayla sınavını Bakan...

Başka haber bulunmuyor!