haberanaliz

Gürsel Tekin: Ekonomi Çöküyor, Vatandaş Daha da Yoksullaşıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Gürsel Tekin: Ekonomi Çöküyor, Vatandaş Daha da Yoksullaşıyor
CHP Eski Genel Sekreteri Gürsel Tekin, bugün açıklanan Temmuz ayı ekonomik güven endeksi verilerini değerlendirdi. Tekin, açıklamasında ekonomik güven endeksindeki düşüşlerin vatandaşın yoksullaşmasının ve ekonomik politikaların iflasının en açık göstergesi olduğunu söyledi.

Ekonomik güven endeksi, Haziran ayında 95,8 iken Temmuz ayında %1,5 oranında azalarak 94,4 değerine geriledi. Bu düşüşün, ekonominin tüm kesimlerinde yaşanan güvensizlik ve belirsizliğin bir yansıması olduğunu belirten Tekin, "Her ay açıklanan verilerle vatandaşın cebinin daha da boşaldığını görüyoruz. Ekonomik güven endeksindeki bu düşüş, hükümetin yanlış politikalarının sonucudur" dedi.

Tüketici güven endeksi de Temmuz ayında bir önceki aya göre %3,1 oranında azalarak 75,9'a düşmüş durumda. Halkın geleceğe dair umutları tükeniyor. Tüketiciler, artan hayat pahalılığı ve düşen alım gücü karşısında çaresizliğe itiliyor. Reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi ise %1,8 oranında azalarak 98,7'ye geriledi. Bu düşüş, üreticilerin belirsizlik ve maliyet artışları karşısında zor durumda olduğunu gösteriyor. Üretim sektörü, hükümetin yanlış politikaları nedeniyle darboğaza girmiş durumda. Böyle devam ederse, üreticiler, artan maliyetler ve azalan destekler yüzünden ayakta kalmaları mümkün değil.

Hizmet sektörü güven endeksi %1,1 oranında azalarak 114,1'e geriledi.  Bu veri, sektördeki düşüşün hizmet sektöründe faaliyet gösteren esnaf ve işletmelerin zor günler geçirdiğinin oransal olarak izahı. Esnafımız da, artan kiralar ve vergi yükü altında eziliyor. Hükümet, esnafı destekleyecek politikalar üretmek yerine onları daha da zor duruma sokuyor.

Perakende ticaret sektörü güven endeksi %1,5 oranında azalarak 107,1'e geriledi. Bu durum, perakende sektöründe yaşanan daralmanın ve vatandaşın alım gücünün düştüğünün bir kanıtı. Tekin, "Perakendeciler, vatandaşın alım gücünün düşmesi nedeniyle satış yapamaz hale geldi. Hükümetin izlediği ekonomik politikalar, perakendeciyi de tüketiciyi de mağdur ediyor" dedi.

İnşaat sektörü güven endeksi %0,9 oranında azalarak 87,1'e düştü. Bu düşüş, inşaat sektöründe yaşanan kriz ve belirsizliklerin bir yansıması. İnşaat sektörü, ekonominin lokomotifi olmasına rağmen hükümetin yanlış politikaları yüzünden krize sürüklenmiştir. İnşaat sektöründeki düşüş, işsizliği daha da artıracak ve ekonomiyi daha da zora sokacaktır" ifadelerini kullandı.

Tekin, "Bu iktidar, halkı yoksullaştırmaktan ve ülkeyi ekonomik çıkmaza sürüklemekten başka bir şey yapmıyor. Vatandaşın cebine, üreticinin emeğine, esnafın dükkânına, işçinin alın terine sahip çıkacak bir yönetim anlayışına ihtiyaç var." dedi - BASIN BÜLTENİ-


ÇÖP BERTARAF TESİSİ İÇİN UYARIÖnceki Haber

ÇÖP BERTARAF TESİSİ İÇİN UYARI

SOYLU: Kahrolsun zalimler!Sonraki Haber

SOYLU: Kahrolsun zalimler!

Başka haber bulunmuyor!