MESİN DE ÇEVRECİLER: BALIK ÇİFTLİKLERİNE HAYIR!!!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
MESİN DE ÇEVRECİLER: BALIK ÇİFTLİKLERİNE HAYIR!!!
MERSİN ÇEVRE PLATFORMU' nun “BASINA VE KAMUOYUNA MERSİN HALKI BALIK ÇİFTLİKLERİNE KARŞIDIR” başlığı atılan yazılı açıklamaları aşağıda:

Agromey Gıda ve Yem Sanayi ve Tic. Anonim Şirketine ait Denizi kirlettiği ve turizmi bitirdiği için artık üretim yapamayan Balık Çiftliklerinin Balıkesir Edremit’ten sökülüp Turizmin Cenneti olan Aydıncığa kurulum planı yapılmaktadır. Balık Çiftliklerinin Nihai Çed raporu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının sayfasında 12.06.2024 tarihinde yayınlanmış olup bugün Çed raporuna ve Balık Çiftliklerinin Mersin Turizmine ve İnsan Sağlığına vereceği zararlarla ilgili itirazımızı yapmak üzere toplanmış bulunmaktayız.   

Mersinde halkın,Yerel Yöneticilerin STK ların Meslek Odalarının tüm itirazlarına rağmen,bölgemizde kurulması planlanan Balık Çiftliklerinde kullanılacak çeşitli kimyasallar,ilaçlar,antibiyotikler,GDO lu yemler ve ölü balıklar ile denizimizi çöplüğe dönüştürecek olup doğal balıkçılığı bitirecek olan Balık çiftliklerinin Çed raporlarının içeriği incelendiğinde bilimsellikten uzak,raporların içerik bilgileri ve hesaplamalarının yanlışlarla dolu olduğunu görüyoruz. Raporlar kopyala yapıştır yöntemiyle hazırlanmış olup Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Balık Çiftlikleri konusunda bilgisiz olduğu ortaya çıkmıştır.

Proje alanı, Mersin-Adana Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda P30 nolu paftada Deniz Yüzeyi niteliği taşımaktadır. Faaliyet alanın bulunduğu bölgede kıyı kesimler; kesin korunacak hassas alan, arkeolojik sit alanları, doğal karakteri korunacak alanlar, orman alanları olarak işaretlenmiş alanlar bulunmaktadır. Faaliyet alanlarının tümü “Akdeniz Foku Yaşam Alanında kalmakta olup tesislere çok yakın“Günübirlik Alan” niteliğinde alanlar bulunmaktadır. Proje sahasına yakın bölgeler çevresel açıdan önem taşıyan ve korunması gereken alanlar olup deniz kirlenmesi bu sahalarında kirlenmesine yol açacaktır. Proje sahası birinci dereceden etki edeceği Aydıncık kıyılarıdır. Günümüzde kıyı şeridinin tamamı “Pasif Peyzaj Alanı” niteliğindeki plajlarla kaplıdır. Şirketlerin rantı uğruna kamu kaynaklarımızı zarar uğratacak olan Balık Çiftliklerinin kurulum kriterleri ne bakıldığında bölgemizin iklim şartları ve denizimizin akıntı hızının uygun olmadığı görülmüştür. Akıntı hızının uygun olmamasından kaynaklı,Balık Çiftliklerinde kullanılacak malzemelerden ve çiftliklerin kıyıya yakın kurulum planından dolayı denizimizin çok kısa sürede kirleneceği ortadadır. Gerek yöre halkı ve gerekse bölgenin en önemli TURİZM alanı bu kıyılar olup 3-5 km ötedeki balık üretim çiftliklerinde oluşan her türden kirleticiler hakim rüzgar ve akıntılarla çok kısa sürede bu plajlara ulaşabilecek ve bu kıyıları OLUMSUZ etkileyecektir. Bu bölgede Turizm sektörü çok olumsuz etkilenecektir. Bern Sözleşmesiyle korunan Akdeniz foklarıda çok zarar görecektir.

GDO lu ve Doğal olmayan yemle beslenen, kirli, sıkışık ve kendi dışkılarıyla antibiyotikli ve kimyasallı bir ortamda yaşayan ve kafeslerin yapısı gereği güneşli ortamdan yeterince faydalanamayan balıklar sağlıklı bir besin kaynağı değildir.

Balık Çiftliklerinin kurulum kararları 2008 yılında alınmıştır. Mersin bir turizm merkezidir. Balık Çiftlikleri 2008 yılında alınan eski bir kararla kurulamaz. Bölgenin Turizm sektörü 2008 yılından günümüze kadar çok gelişmiştir. Balık Çiftliklerinin kurulacağı bölgeler Turizm Bölgeleri 1.derece doğal ve arkeolojik sit alanları olarak ilan edilmiştir. Bu nedenle Mersin Valiliğinin 2008 yılında almış olduğu karar güncel değildir. Güncel olmayan bir kararla Balık Çiftliklerinin kurulması yasalara aykırıdır.

Agromey 1 ve Agromey 2 Nolu tesislerin yanına, aynı firmaya ait 2 tesis için hazırlanan ÇED Raporu, Çed kanunu ve yönetmeliklere ve ayrıca Ülkemizin taraf olduğu Uluslararası Bern, Barselona ve CITES Sözleşmelerine ve Uluslararası Doğayı Koruma Birliğine (IUCN)  aykırı olup Kurulması planlanan Balık Çiftliği Kamu Kaynaklarımızı zarara uğratacaktır. Bölgemizde Turizmi ve insan sağlığını olumsuz etkileyecektir.

Bizler ÇED Raporuna itiraz ediyoruz ve Projenin iptal edilmesini istiyoruz. Mücadelemiz bundan sonrada hukuki ve demokratik olarak devam edecektir. -  MERSİN ÇEVRE PLATFORMU

Çevre müdürlüğüne verdikleri dilekçe metni ise aşağıda:

MERSİN ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İL MÜDÜRLÜĞÜ’NE

MERSİN

Agromey Gıda ve Yem San. Tic. A.Ş. tarafından  Mersin İli, Aydıncık İlçesi, Yenikaş Mahallesi, Soğuksu Mevkii açıklarındaki 3 nolu su ürünleri yetiştiricilik sahası içerisinde yer alan Agromey 1 ve Agromey 2 Nolu tesislerin yanına, aynı firmaya ait Balıkesir İli, Edremit Körfezi bölgesinde bulunan "SCS su ürünleri Off-Shore Projesi (10-22)" ile "Aşkan Su Ürünleri Off-Shore Projesi (10-23)" tesislerinin taşınarak, müşterek alanda “Ağ Kafeslerde Su Ürünleri Yetiştiriciliği Tesisleri Revizyonu ve Mecburi Yer Değişikliği Projesi”nin 12.06.2024 tarihinde Bakanlığınızın sayfasında askıya çıkarılan Nihai Çed Raporuna aşağıdaki gerekçelerle itiraz ediyorum.

1-Proje alanı, Mersin-Adana Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda P30 nolu paftada Deniz Yüzeyi niteliği taşımaktadır. Faaliyet alanın bulunduğu bölgede kıyı kesimler; kesin korunacak hassas alan, arkeolojik sit alanları, doğal karakteri korunacak alanlar, orman alanları olarak işaretlenmiş alanlar bulunmaktadır. Faaliyet alanlarının tümü “Akdeniz Foku Yaşam Alanında kalmakta olup tesislere çok yakın“Günübirlik Alan” niteliğinde alanlar bulunmaktadır. Proje sahasına yakın bölgeler çevresel açıdan önem taşıyan ve korunması gereken alanlar olup deniz kirlenmesi bu sahalarında kirlenmesine yol açacaktır. Proje sahası birinci dereceden etki edeceği Aydıncık kıyılarıdır. Günümüzde kıyı şeridinin tamamı “Pasif Peyzaj Alanı” niteliğindeki plajlarla kaplıdır. Gerek yöre halkı ve gerekse bölgenin en önemli TURİZM alanı bu kıyılar olup 3-5 km ötedeki balık üretim çiftliklerinde oluşan her türden kirleticiler hakim rüzgar ve akıntılarla çok kısa sürede bu plajlara ulaşabilecek ve bu kıyıları OLUMSUZ etkileyecektir. Bu bölgede Turizm sektörü çok olumsuz etkilenecektir.Bern Sözleşmesiyle korunan Akdeniz fokları çok zarar görecektir.

2-Aydıncık Halkı Balık Çiftliklerine karşı olduğu için çed yönetmeliği gereği yapılmak istenen “Halkın Katılımı Toplantısı”na itiraz ederek toplantıyı yaptırmamış olması Çed formatı açısından eksikliktir ve bu nedenle ÇED Raporu eksik olmasına rağmen onay görmüş olması kabul edilmemelidir.Bu durum projenin iptal edilmesini gerektirir.

3-3 Nolu Üretim alanında 5 firmanın 12 adet işletmesi aynı alanda ve aynı su hacminde faaliyette bulunacaklarından dolayı, sadece bir firmanın yada işletmenin çevresel etkilerinden bahsedilerek verilen ÇED KABUL yargısının irdelenmesi çed yönetmeliğine aykırıdır.Bu alandaki tüm kültür balıkçılığı üretimini ve çevresel etkilerini birlikte irdeleyerek, çevresel yükleri hesaplayıp toplam etkiyi dikkate alınması gerekmektedir. Sonuçta;

ÇEVRESEL ETKİLER KÜMÜLATİF ETKİ OLACAKTIR.FAKAT ÇED RAPORUNDA ÇEVRESEL ETKİLER KÜMÜLATİF OLARAK DEĞERLENDİRİLMEMİŞTİR

4-Çed Raporunda  Ortalama Akıntı Hızı (VOAH) 0.104 m/s olarak  minumum olarak rapor edilmiş olması ve yönetmeliğin istediği minimum akıntı hızının rapor edilmesi sahanın bu proje için uygun olmadığını göstermektedir. Akıntı hızlarının yanı sıra Esme Sayılarına Göre Aylık Rüzgar Diyagramları; 3 nolu Potansiyel Balık Üretim alanlarından Kuzey- Kuzeybatı istikametinde olup Aydıncık kıyılarına ve plaj alanlarına doğru olmaktadır. Bu da Balık çiftliklerinde oluşacak her türlü kirleticilerin kıyılara doğru taşınacağını göstermektedir.

5- Balık çiftliklerinden kaynaklanan ve doğrudan denizel ekosisteme bırakılan yenmemiş balık yemleri, balık dışkıları, idrar, mukus ve ölü balıklar organik kirlilik yaratabilmektedir. Organik kirlilik ve özellikle azot ve fosfordan kaynaklı kirlilik, denizel ekosistemde çevresel sorunlara neden olan birincil etken olarak kabul edilmektedir. Ötrofikasyon sonucu sudaki çözünmüş oksijen miktarı düşmekte, bulanıklık artmakta, düşük oksijenli ya da oksijensiz “ölü bölgeler” oluşabilmekte, deniz yosunları ve mercanlar olumsuz etkilenebilmekte, balık ölümleri ve aşırı alg üremesi görülebilmektedir.Ayrıca oluşacak bu kirlilik bölgedeki doğal balıkçılığa çok zarar verecektir.

6-Çed raporunda“Ülkemiz Turizm öncelikleri göz önüne alınarak Edremit Körfezi sınırlarında ağ kafeslerde balık yetiştiriciliği Bakanlığımız politikaları arasında yer almadığından ifadesi yazılıdır.Edremit körfezinde yıllarca üretim yapan balık çiftliklerinin turizme zarar verdiği ortada olduğu için taşınması planlanmaktadır.  Edremit körfezini kirleten Balık Çiftlikleri Aydıncığın turizmine de zarar verecektir.

Agromey 1 ve Agromey 2 Nolu tesislerin yanına, aynı firmaya ait 2 tesis  için hazırlanan ÇED Raporu, Çed kanunu ve yönetmeliklere ve ayrıca Ülkemizin taraf olduğu Uluslararası Bern, Barselona ve CITES Sözleşmelerine ve Uluslararası Doğayı Koruma Birliğine (IUCN)  aykırı olup Kurulması planlanan Balık Çiftliği Kamu Kaynaklarımızı zarara uğratacaktır. Bölgemizde Turizmi ve insan sağlığını olumsuz etkileyecektir.

Yukarıda belirtilen gerekçelerden dolayı ÇED Raporuna itiraz ediyorum. Projenin iptal edilmesi için gereğinin yapılmasını arz ederim.

İsim. Soyisim

T.C.NO

Adres

 


Güçlü Kalemler, Cesur yürekler Haber analiz deÖnceki Haber

Güçlü Kalemler, Cesur yürekler Haber ana...

Prenses Anne, 'atların da karıştığı' kazada yaralandıSonraki Haber

Prenses Anne, 'atların da karıştığı' kaz...

Başka haber bulunmuyor!