haberanaliz

MÜ'DE FİLİSTİN VE ORTADOĞU'DA İSRAİL SORUNU ADLI PANEL

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
MÜ'DE FİLİSTİN VE ORTADOĞU'DA İSRAİL SORUNU ADLI PANEL
MERSİN ÜNİVERSİTESİNDE "FİLİSTİN VE ORTADOĞU'DA İSRAİL SORUNU" ADLI BİR PANEL GERÇEKLEŞTİRİLDİ

7 Ekim 2023 tarihinde Hamas'ın Aksa Tufanı saldırılarının ardından başlayan İsrail'in Filistin Halkına yönelik gerçekleştirdiği saldırıların ilk yıl dönümünde, yaşanan bu vahşeti unutturmamak ve farkındalık oluşturmak amaçlı Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Mersin Şubesi, Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler ve İlahiyat Fakülteleri ile Eğitim Bir-Sen iş birliğinde "Filistin ve Ortadoğu'da İsrail Sorunu" başlıklı panel düzenlendi.

Üniversitemiz Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen panele, Rektörümüz Prof. Dr. Erol Yaşar, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ahmet Hakan Öztürk, Rektör Danışmanlarımız Prof. Dr. Ayla Özer ile Prof. Dr. İlker Fatih Kara ve Doç. Dr. Erhan Arslan, İlahiyat Fakültemizin Dekan Vekili Prof. Dr. Abdulvahid Sezen, Denizcilik Fakültemizin Dekanı Prof. Dr. İzzettin Temiz, Turizm Fakültemizin Dekanı Prof. Dr. Ahmet Atasoy, Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulumuzun Müdürü Prof. Dr. İlhan Ege, Yabancı Diller Yüksekokulumuzun Müdürü Doç. Dr. Mehmet Zeki Uyanık, Eğitim Birsen Mersin Üniversiteler Şube Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ömer Özbilen, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Mersin Şubesi Başkanı Muharrem Köse, Üniversitemiz akademisyenleri ve idari personeli ile öğrencilerimiz katıldı.

Tüm şehitlerimiz için bir dakikalık saygı duruşunda bulunulması ve hep birlikte okunan İstiklâl Marşımızın ardından İlahiyat Fakültemiz akademisyenlerinden Öğr. Gör. Muzaffer İnneci, Kuran-ı Kerim tilaveti gerçekleştirdi.

Eğitim Birsen Mersin Üniversiteler Şube Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ömer Özbilen'in açış konuşmasının ardından kolaylaştırıcılığını İktisadi ve İdari Bilimler Fakültemizin Dekanı Prof. Dr. Cemal Altan'ın, konuşmacılıklarını Rektör Danışmanımız ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültemiz Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanımız Doç. Dr. Buğra Sarı, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültemiz Uluslararası İlişkiler Bölümü Misafir Öğretim Görevlisi Dr. Mustafa Erim ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültemiz Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Kaan Kutlu Ataç'ın yaptığı panele geçildi.

“Bu Tarz Etkinlikler Her Zaman Yapılmalı ve Bu Vahşet Hiçbir Zaman Unutulmamalı”

Dekan Prof. Dr. Cemal Altan'ın her konuşmacının ardından yaşanan bu vahşet ile ilgili rakamsal kayıp açıklamaları yaptığı panelde ilk olarak Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Mersin Şubesi'nin kurucu başkanı olan ve panele İktisadi ve İdari Bilimler Fakültemiz Uluslararası İlişkiler Bölümü Misafir Öğretim Görevlisi olarak davet edilen Dr. Mustafa Erim söz aldı. İsrail sorununu tarihsel boyutta ele alan bir konuşma yapan Dr. Mustafa Erim, Yahudilerin teolojisinde yıkılan mabedleri tekrar yapmak istemelerine verdikleri önem hakkında açıklamalar yaptı. Yahudilerin Kudüs'te gerçekleştirmek istediği yurt ve devlet arzularını ve onlara bu alanın nasıl sağlandığını belirten Dr. Erim, tüm dünyadan Kudüs'e gerçekleştirilen Yahudi göçünü aktardı. Dr. Mustafa Erim, konuşmasında son olarak bu etkinliklerin her zaman yapılması gerektiğini ve hâlâ devam eden bu vahşetin unutulmaması gerektiğini belirtti.

“Netenyahu, Artık Meşru Olmayan Bir Devlet Adamıdır”

Panelde ikinci konuşmacı olarak söz alan Rektör Danışmanımız ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültemiz Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Buğra Sarı sözlerine "Hamas kendi vatanını savunuyor." diyerek başladı. Hamas'ın 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana tüm dünyaya bir meydan okuma gerçekleştirdiğini belirten Doç. Dr. Buğra Sarı, katliamların sorumluluğunun Hamas'a yüklenmeye çalışıldığını ve bu konuda bir taktiksel algı yapıldığını söyledi. Son dönemdeki bölgesel savaş beklentisi hakkında da açıklamalar yapan Doç. Dr. Sarı, Netenyahu hükümetinin devam etme çabası içinde Amerikan desteğinin sağlanması konusunda İsrail'in çalışmalar yaptığını söyledi. Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere tüm yetkili makamlarımızın bölgede barışı sağlama ve bu yaşanan vahşeti bitirme anlamında çok ciddi çabaları olduğunu belirten Doç. Dr. Buğra Sarı, konuşmasını, "Netenyahu artık meşru olmayan bir devlet adamıdır." diyerek sonlandırdı.

Panelde son olarak İktisadi ve İdari Bilimler Fakültemiz Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Kaan Kutlu Ataç söz aldı. Bölgenin jeopolitik konumu hakkında açıklamalarda bulunan Ataç, "7 Ekim 2023 tarihinden 1 gün önce yani 6 Ekim 2023 tarihinde biz neredeydik, küresel anlamdaki kırılmalar neyi işaret ediyordu, 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana neredeyiz?" sorularını irdeledi. Konuşmasında İsrail sorununun jeopolitik ve uluslararası İslam açısından değerlendiren Dr. Kaan Kutlu Ataç, Türk milli güvenliğinin ve Mersin Limanı'nın önemini anlattı. Ataç, konuşmasını Ortadoğu bölgesinde yaşanan basınç alanını çeşitli örnekleriyle aktararak sonlandırdı.

Konuşmaların ardından soru cevap kısmına geçildi. Konuşmacıların salonda bulunan konukların sorularına cevap vermeleri ve Rektörümüz Prof. Dr. Erol Yaşar'ın konuşmacılara teşekkür belgesi takdim etmesinin ardından toplu bir fotoğraf çekimi yapılmasının ardından panel sona erdi.


IRAK MECLİSİ MALİYE KOMİSYONU BAŞKANI DOSKİ, TOPÇU’NUN MİSAFİRİ İDİÖnceki Haber

IRAK MECLİSİ MALİYE KOMİSYONU BAŞKANI DO...

AKDENİZ BELEDİYESİNDE'Kİ ÖĞRETMENLER GERİ ÇEKİLDİSonraki Haber

AKDENİZ BELEDİYESİNDE'Kİ ÖĞRETMENLER GER...

Başka haber bulunmuyor!