Nasuh Mahruki tahliye edildi
Eski Arama Kurtarma Derneği (AKUT) Başkanı Nasuh Mahruki'nin tahliyesine karar verildi. Mahruki'nin tutukluluğuna yapılan itiraz üst mahkeme tarafından kabul edildi.
Nasuh Mahruki hakkında, "Yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçlamasıyla, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlandı.
Mahruki hakkındaki davanın ilk duruşması 26 Aralık'ta görülecek.
İddianamede, Mahruki'nin; Türk Ceza Kanunu'nun, ''Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır'' hükmünü düzenleyen 217-A maddesince cezalandırılması talep edildi.
Mahruki, hakkında başlatılan soruşturma kapsamında sevk edildiği nöbetçi hakimlikçe 20 Kasım'da tutuklandı.
Avukatları tutukluluğa itiraz etmiş, mahkeme başvuruyu reddetmişti.
Mahruki'nin avukatları bunun üzerine üst mahkemeye itirazda bulundu.
İstanbul 5. Sulh Ceza Hakimliği de itirazı kabul ederek Mahruki'nin tahliyesine karar verdi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu, Mahruki hakkında sosyal medya paylaşımlarında kullandığı ifadeler nedeniyle "yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" ve "yargı organlarını alenen aşağılama" suçlarından soruşturma başlatmıştı.
Mahruki hakkında yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçlamasıyla iddianame hazırlanmış, "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ve devletin yargı organlarını alenen aşağılama" suçu dosyasının ayrıldığı ve bu konuda ayrı bir soruşturma yürütüldüğü açıklanmıştı.
'Elektronik oylama' tartışması nasıl başladı?
TV100 programcısı Sinan Burhan geçen ay Gürkan Hacır ile Taksim Meydanı programında Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener'in kendisine "Elektronik oylama sistemi ile ilgili tüm hazırlıklarımız yaptık. Karar Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde" şeklinde bir açıklama yaptığını iddia etmişti.
Daha sonra YSK'dan yapılan açıklamada, "yurt içinde elektronik oy verme işlemleri ile ilgili bir çalışmanın söz konusu olmadığı" belirtilmişti.
Nasuh Mahruki hakkında hazırlanan ve BBC Türkçe'nin incelediği iddianamede ise Mahruki'nin X hesabından 12 Kasım'da yaptığı paylaşımda, kullandığı ifadelere yer verildi.
İddianamede, Mahruki'nin YSK ile ilgili olarak kullandığı şu ifadeler yer aldı:
"Devran değiştiğinde bütün üyeleri vatana ihanetten yargılanacak olan ve Anayasa'yı ihlal etmenin ötesinde Anayasa'yı tağyir, tebdil, ilgadan yani Anayasa'yı kaldırma, bozma ve hükümsüz bırakmadan yani Anayasal Düzeni yürürlükten kaldırma suçlarından yargılanacak olan ve her seferinde benzer suçları fütursuzca işleyen YSK'dan adaletli bir seçim beklemek işbirlikçilik ve ihanet değilse aptallıktır...
"Hala YSK'ya güvenip de kendi kontrol mekanizmasını hatasız ve %100 işe yarayacak şekilde kurmadan seçime girenler o seçimi kazanmak istemiyor demektir...
''Büyük Türk milleti, çok dikkatli ve uyanık olmalısın. İktidar ve YSK son bir kez daha seçimleri çalmak için tezgah kuruyor. Bilgisayar Mühendisleri Odası erken yapılacak bir Cumhurbaşkanlığı seçiminde mutlaka senin adına denetim yapma yetkisine sahip olmamalıdır."
Mahruki kendisini nasıl savundu?
İddianameye göre Nasuh Mahruki ifadesinde kendisine yöneltilen suçlamaları reddetti.
Nasuh Mahruki, soruşturmaya konu paylaşımlarda, Türkiye'de elektronik oylamaya geçilebileceği yönünde yapılan açıklamaya ilişkin olarak, Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Hüsnü Bozkurt ve Türkiye Bilgisayar Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cem N. Aldaş tarafından yapılan paylaşımları alıntıladığını söyledi.
Mahruki, "Elektronik oylamanın dışarıdan müdahale edilmeye açık olduğunu" ve "anlaşmazlık halinde incelenebilecek somut herhangi bir belgenin bulunamayacak olması nedenleriyle Türkiye için uygun olmadığını, yine bu nedenle seçmen iradesinin sandığa tam olarak yansıtılması adına riskli bulduğumu belirtmek adına iki adet paylaşım yaptım" dedi.
Mahruki, Hüsnü Bozkurt'u alıntılayarak yaptığı paylaşımdaki iddiaların hiçbirinin ilk kez kendisi tarafından ortaya atılmadığını söyledi.
İddialara ilişkin ulusal basında yer alan haberler ile siyasetçiler ve hukukçular tarafından yapılmış sosyal medya paylaşımlarını soruşturma dosyasına eklediğini belirtti.
Mahruki, "Yine Sayın Cumhurbaşkanı'nın 'İsrail bize saldıracak' şeklindeki söyleminden sonra da iç cephenin ve toplumsal barışın en kısa sürede daha güçlü hale getirilmesini düşünüyorum. Bunun da adil ve dürüst seçimlerle sağlanacağını düşünmekteyim" dedi.
Nasuh Mahruki kimdir?
Nasuh Mahruki, 1995 yılında Everest Dağı'na tırmanan ilk Türk dağcı oldu
Türkiye Mahruki'yi, 1999 yılında Marmara ve Düzce depremlerindeki kurtarma çalışmalarıyla tanıdı.
Mahruki o dönem, AKUT başkanıydı.
2016'da bu görevden istifa eden Mahruki aynı yıl, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı "tehdit ettiği" iddiasıyla açılan soruşturmada tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi.
Mahruki, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
31 Mart 2024'te yapılan son yerel seçimlerde İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde bağımsız belediye başkan adayı olan Mahruki, yaklaşık yüzde 14 oyla yeniden belediye başkanı seçilen CHP'li Rıza Akpolat'ın ardından ikinci sırada yer almıştı.
haber ve kaynak: bbc.türkçe
https://www.bbc.com/turkce/articles/czxdry4j1xwo