haberanaliz

Van Büyükşehir Belediye Başkanı Abdullah Zeydan'a 3 yıl 9 ay hapis

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Van Büyükşehir Belediye Başkanı Abdullah Zeydan'a 3 yıl 9 ay hapis
Van Büyükşehir Belediye Başkanı Abdullah Zeydan'a "terör örgütüne yardım etmek" ve "basın yoluyla terör örgütü propagandası yapmak" iddiasıyla yargılandığı davada 3 yıl 9 ay hapis cezası verildi.

Zeydan'ın "örgüte yardım etmek" suçlamasıyla yeniden yargılandığı davanın sekizinci duruşması Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Zeydan, duruşmaya katılmadı.

Kararın ardından Van Büyükşehir Belediye binasının önünde toplanan kalabalığa konuşan Zeydan, "Bu halkla baş edemeyenler yargı kumpaslarıyla bu halkın iradesine yeniden çökmeye çalışıyorlar" dedi.

31 Mart 2024 yerel seçimlerinde Van Büyükşehir Belediyesi Başkanı seçilen Abdullah Zeydan, Hakkari milletvekili olduğu sırada Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HDP) milletvekillerine yönelik 4 Kasım 2016'da yapılan operasyonlar kapsamında dokunulmazlığı kaldırılarak tutuklanmıştı.

Zeydan hakkında "örgüte yardım etmek" ve "örgüt propagandası yapmak" iddialarıyla dava açıldı.

"Örgüte yardım etmek" iddiasına, Zeydan'ın 2015'te Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde canlı kalkan eylemine katılarak "yasaklı bölgeye girdiği" iddiası gerekçe gösterildi. Diğer suçlamaya ise Zeydan'ın bir konuşmada "PKK sizi tükürüğünde boğar" sözleri gerekçe gösterildi.

Hakkında verilen 8 yıl 1 ay 15 günlük hapis cezasının 5 yıl 2 ayını tutuklu geçiren Zeydan, 6 Ocak 2022'de tahliye edildi ve 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi.

Zeydan: 'Siyasi iktidarın istekleri ve emirlerini yerine getiren yargıyla karşı karşıyayız'

Van Büyükşehir Belediyesi'nde toplanan kalabalık önünde bir açıklama yapan Abdullah Zeydan, "Bu halkla baş edemeyenler yargı kumpaslarıyla bu halkın iradesine yeniden çökmeye çalışıyorlar" dedi.

Zeydan, "Adalet yok, hukuk ve anayasa yok. Sadece ve sadece siyasi iktidarın istekleri ve emirlerini yerine getiren yargıyla karşı karşıyayız" dedi.

"Siyasi saiklerle açılan birçok dava ile Türkiye'nin, AİHM'de mahkum edildiğini söyleyen Zeydan, bugün verilen cezanın da "siyasi bir kumpas davası" olduğunu savundu.

Abdullah Zeydan'ın avukatlarından olan Mehmet Emin Aktar, kararın siyasi olduğunu savundu:

''Abdullah Zeydan o gün milletvekili olmasaydı soruşturmaya uğramayacak; bugün belediye başkanı olmasaydı bu ceza kabulü çıkmayacaktı."

Aktar, "hukuki olarak bu tür politik ceza davalarında, kanunu ihlal eden bir eylemin cezalandırılmadığını, siyasal tutum ve talebin cezalandırıldığını" savundu.

Aktar, gerekçeli karar açıklandıktan sonra dosyayı Yargıtay'a götüreceklerini söyledi.

Van Büyükşehir Belediyesi'ne kayyum atanabilir mi?

Zeydan'a verilen cezanın Van Büyükşehir Belediyesi'ne kayyum atanmasına yol açıp açmayacağı sorusuna Aktar, yasada yapılan değişiklikle bir soruşturma açılmasının dahi kayyum atamak için yeterli olduğunu söyledi ve şöyle devam etti:

"Ancak son dönemdeki pratikler daha çok ceza kararları açıklandığında uygulanıyor. Hakkari'ye karar verilmeden kayyum atanırken, Mardin ve Batman'da davalar sürerken kayyum atandı. Siirt'e ise ceza kararından sonra kayyum atandı. Her yere ilişkin farklı bir pratik var."

Davanın geçmişi

Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, Zeydan'a "örgüte yardım etmek" suçlamasıyla 5 yıl; "basın yayın yoluyla örgüt propagandası yapmak" suçlamasıyla 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verildi.

Yargıtay 16'ncı Ceza Dairesi, 26 Mayıs 2021'de "örgüte yardım etmek" iddiasıyla verilen 3 yıl 1 ay 15 günlük hapis cezası kararını onadı. Ancak diğer ceza bozuldu.

Bozmaya, Zeydan'ın "yasaklı bölgeye girip girmediğinin" tespiti için keşif yapılmadığı, bu konuda araştırma yapılmadan hüküm kurulduğu gerekçeleri gösterildi.

Yerel mahkemenin toplamda verdiği 8 yıl 1 ay 15 günlük hapis cezasının 5 yıl 2 ayını tutuklu geçiren Zeydan, 6 Ocak 2022'de tahliye edildi.

Kararın bozulmasının ardından Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden yargılama başladı.

Geçen yıl 31 Mart'ta yapılan yerel seçimlerde Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan'ın "memnu (yasaklı) haklarının geri alınması" üzerine, mazbata yüzde 27 oy alan Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) adayı Abdulahat Arvas'a verilmişti.

DEM Parti karara karşı çıkmak için protesto çağrısı yapmış, Parti İl Binası önündeki eylemde polis, Abdullah Zeydan ve beraberindeki DEM Partililere biber gazıyla müdahale etmişti.

Mazbata tartışması

Zeydan, 7 Haziran ve 1 Kasım 2015'te yapılan genel seçimlerde Halkların Demokratik Partisi'nden (HDP) Hakkari Milletvekili seçildi.

4 Kasım 2016'da tutuklanarak "örgüte yardımdan" 5 yıl, "örgüt propagandası yapmaktan" 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası aldı.

Yasaklı haklarının mahkeme tarafından iade edilmesinin ardından, Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Zeydan'ın 2024 yerel seçimleri için yaptığı belediye başkan adaylığı başvurusunu kabul etmişti.

31 Mart'ta yapılan yerel seçimlere resmi olmayan sonuçlara göre Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı yüzde 55,48 oyla DEM Parti adayı Abdullah Zeydan kazanmıştı.

DEM Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK), Adalet Bakanlığı'nın başvurusu üzerine, Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan'ın memnu (yasaklı) haklarının geri alındığını açıklamıştı.

Memnu haklarının elinden alınması, Zeydan'ın seçilme hakkını yitirmesi, itiraz başvurularından sonuç çıkmazsa mazbatasının verilmemesi anlamına geliyordu.

Daha sonra Yüksek Seçim Kurulu'nun kararıyla Zeydan mazbatasını almıştı.

HABER VE KAYNAK: BBC.TÜRKÇE

https://www.bbc.com/turkce/articles/c1km1dwyxxko


Bakanlıktan 81 ile yazı: Sahipsiz köpek başına 71 bin TL!Önceki Haber

Bakanlıktan 81 ile yazı: Sahipsiz köpek...

İstanbul'da terör soruşturması: Kartal ve Ataşehir Belediye Başkan yardımcıları gözaltındaSonraki Haber

İstanbul'da terör soruşturması: Kartal v...

Başka haber bulunmuyor!